Raamin lomitusyritys tarttuu myös harjan varteen
Lehmätilojen lomitusta voi tehdä myös yrittäjäpohjalta. Gambiasta Turkuun muuttanut Raam Faal teki puoli vuotta sitten ison harppauksen elämässään ja ryhtyi yrittäjäksi. Nyt toiminta on laajentunut siivousten puolelle ja töitä tehdään yhdessä vaimon Kangun kanssa.
Viiden jälkeen Raam Faal starttaa autonsa käyntiin Turussa. Lasit ovat vielä yön jäljiltä kosteina. Aamu on pilkkopimeä, mutta kuudelta pitää olla jo perillä Marttilassa. Kellontarkat lehmät eivät pidä odottelusta.
Auto kurvaa kuudelta Joukolan tilan pihalle. Lomitushommasta ei selviä nappeja painamalla, vaikka navetassa on käytössä uutta tekniikkaa.
Raam on tehnyt lomitushommia kymmenen vuoden ajan ja sen näkee joudukkaista otteista. Gambialaisen tehokkuutta kiittelee myös tilan emäntä Laura Laiholahti. Joukolan tila tuli tutuksi jo 10 vuotta sitten kun Raam opiskeli maataloutta Tuorlassa ja jatkoi Ilmajoella. Joukolaan Raam kutsutaan kun isäntäväki on lomilla tai kun halutaan muiden kiireiden takia jakaa päivän töitä.
Paljon puuhaa lypsykoneiden käydessä
Joukolassa on noin 70 lypsävää lehmää, lypsyasemalle mahtuu kerralla 16 sarvipäätä. Ensin lypsykkoneet viritetään ja puhdistetaan. Sitten lehmät ohjataan lypsyasemalle. Ennen lypsyä lehmät vielä pestään. Kaikkien lehmien utareet puhdistetaan niin, että jokaista lehmää varten on oma liina. Heti lypsyn jälkeen vetimet vielä desinfioidaan.
Lypsykoneiden säksättäessä Raam vaihtaa vasikoiden kuivikkeet puhtaisiin, lapioi lantaa sonnin koipien välistä, puhdistaa käytäviä ja katsoo, etteivät lehmät potki imukuppeja irti. Ennen lypsykoneiston pesua Raam käy juottamassa vasikoita.
Raamin aamulypsy venyy kolmituntiseksi. Turkuun paluu vie puoli tuntia ja iltapäivällä kello 16 Marttila kutsuu uudelleen.
Lehmien pariin pitää mennä hyvillä mielin
- Lomitushommiin pitää aina lähteä hyvillä mielin, sanoo Raam. Väsyneenä tai huonotuulisena voi tehdä isoja virheitä. Lypsylinjalla pitää esimerkiksi erottaa lääkekuurilla olevat lehmän. Niiden maitoa ei saa päästää isoon tankkiin.
Raam Faal aloitti yrittäjänä toukokuussa kun edellinen työsuhde päättyi. Alussa asia pohditutti paljon, mutta nyt asiakkaita alkaa olla jo ihan mukavasti. Starttiraha auttoi alkumetreillä. Tiliasiat hän on siirtänyt ammattilaisen käsiin.
Raamilla on nyt sopimus Salon, Vehmaan ja Pöytyän kuntien kanssa. Raamia tarvitaan, jos varsinainen lomittaja ei ehdi paikalle tai jos maatalousyrittäjä ottaa ylimääräistä vapaata. – Aika usein tulee soittoja suoraan tilalta, Raam sanoo.
Vaimo mukaan yritystoimintaan
Raam Faal on ottanut siivoamisen mukaan yritystoimintaan. Lomittamisessa jää pakostakin löysempää aikaa keskipäivälle ja sen voi hyödyntää muissa töissä.
Siivoamista Raam tekee yhdessä Kangu-vaimonsa kanssa. Kangu Njie suoritti hiljattain alan perustutkinnon Turun AKK:ssa. Raamin lomitus- ja siivouspalvelu on hankkinut välineistöä ja osaamista toimistojen, laitosten ja kotien siivoamiseen.
- Siivouksen liittäminen yritystoimintaan on vielä uusi juttu, joten markkinointiin pitää satsata nyt aika paljon. Raam uskoo kotitalousvähennyksen tuovan firmalle ikkunanpesuja, suursiivouksia ja muita alan töitä.
![]() |
Raam Faal on tullut Joukolan tilan lehmille tutuksi lypsykaveriksi. |
![]() |
Raam Faalilla on yritystoimintaa myös synnyinmaassa Gambiassa. Pääkaupunki Banjulissa on aloittanut ompelimo. Raamin, Kangun sekä tyttärien Fatun ja Sukain puvut ovat Raamin firman tuotteita. |
Lassi Lähteenmäki