LounaFood yhdistää pieniä tuottajia

Aitoja makuja ruokakauppaan ja ravintolaan

LounaFood - Aitoa Makua Varsinais-Suomesta -hanke auttaa maakunnan pieniä elintarvikeyrityksiä saamaan tuotteitaan paremmin esiin eri yhteyksissä ja samalla edistää lähellä tuotetun ruoan asemaa alueellamme.

Se myös etsii yrityksille yhteistyökumppaneita, oli sitten kyse elintarvikelainsäädännön tulkinnasta tai tuotekehityksestä.

- Toimintaa on ollut olemassa jossakin muodossa ja yli kymmenen vuotta. Tällä hetkellä on menossa viisivuotinen EU-hanke, kertoo projektipäällikkö Johanna Mattila.

- Toimimme pienelintarvikeyrittäjyyden hyväksi. Yleensä mukana olevat yritykset ovat maatilasidonnaisia perheyrityksiä ja ne työllistävät alle viisi työntekijää. Isommille yrityksille on sitten ihan omat tukihankkeensa.

Kysymys voi olla monesti ihan terveen maalaisjärjen käytöstä. Esimerkiksi Loimaan seudulla aloite tuli kuntalaisilta, jotka ihmettelivät, miksei oman alueen pientuottajien elintarvikkeita ollut saatavilla seudun ruokakaupoissa. Heidän piti käydä ostamassa niitä Turun kaupoista.

Seuturuoka saatavaksi –hanke on nyt tuomassa lähiruokahyllyt loimaalaisiin kauppoihin. Mukana yhteistyössä ovat Loimaan S-market ja Levomäen lihapuoti sekä Loimaan K-Supermarket.

- Vuosina 2007-2008 toteutimme TOK:n kanssa maakunnallisen hankkeen, jossa pienet yritykset saivat tuotteitaan osuuskaupan valikoimiin. Se aiotaan tehdä uudestaan ensi vuonna, Mattila lupaa.

Hankintalaki ei ole este lähiruoalle

- Nyt olemme tehneet työtä kuntien hankintatoimen kanssa. Jo puolet alueen kunnista on käyty läpi ja kysytty, haluavatko ne käyttää paikallisia tuottajia. Ja jos haluavat, niin millä ehdoilla.

LounaFood on esimerkiksi kuljettanut ruokahuoltopäälliköitä tutustumassa paikallisiin yrityksiin.

- Turussa meillä oli juuri lähiruokakokeilu Hirvesalon kouluissa, joka oli lasten että keittiöhenkilökunnan mielestä todella onnistunut.

- Kuntapuoli on meille hirveän haastava, mutta mielestäni se on kuitenkin tahdon asia. Uuden hankintalainkin puitteissa voidaan asioita painottaa, niin kuin kunnissa vaan halutaan, Mattila uskoo.

Lähiruokaa ravintoloista vuonna 2011

Vuoden 2011 vaihteessa toteutuu aloite, jonka tavallinen kuluttaja varmasti myös toivottaa tervetulleeksi. Eräät Turun keskusta-alueen ravintolat ottavat ruokalistaansa lähiruoka-annoksia.

Hankkeen tiimoilta on mietitty esimerkiksi logistiikan pullonkauloja, mikä onkin isoin kysymys. Tuotteissa itsessään ei ole toivomisen varaa. LounaFood on kysellyt sekä ravintoloitsijoilta että yrittäjiltä, miten kuljetukset pitäisi hoitaa.

- Olisi toivottavaa, että yrittäjät laittaisivat hintalapun omalle ajalleen, jonka he käyttävät tuotteidensa kuljettamiseen ravintolan ovelle. Toisaalta ravintolatkin toivovat tavarantoimittamiseen jonkinlaista keskittämistä, Johanna Mattila sanoo.

- Olemme yrittäneet saada Turkuun johtavien valtaväylien varrelle yhteistyötä, sillä kuljetuksiin menee yrittäjältä valtava määrä työaikaa.

Mukaan on lupautunut nyt jo 8 ravintolaa ja 22 jalostajaa, mutta mukaan pääsee toki vieläkin.

- Jo nyt osa ravintoloista on nostanut lähiruokaa menuuseensa. Ravintoloille se on hyvä markkinointikeino, sillä lähiruoasta ollaan nyt kiinnostuneita, Johanna Mattila sanoo.


LounaFood järjesti 14.9. yhteistyötreffit lähiruokayrittäjille ja elintarviketukkujen edustajille.



Riihikoskelaisen Riihipuodin luomujauhot maistuvat jo ympäri maakuntaa.



Helsingin Makkaratehtaan tuotteen ovat varsinaissuomalaisen Perniön Lihan valmistamia.



Tuoreet vihannekset ovat lähiruokaa parhaimmillaan.

anneli.perkio@y-lehti.fi

Julkaistu 10/2010        
TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa