STX:n telakka hiljenee
Ihmetehdas. Näin kutsuu STX Finland itseään komeissa esitteissään - ja mikseipä kutsuisi. Ainakin asiakas oli sitä mieltä Allure of The Seas –aluksen tiedotustilaisuudessa syyskuun alussa. Royal Caribbean -yhtiön toimitusjohtaja Adam Goldsteinin mukaan Alluren sisaralus on ollut suorastaan ihmeellinen menestys.
STX Finlandin uudella toimitusjohtajalla Juha Heikinheimolla ei silti ollut kerrottavanaan mitään erityisen positiivisia tulevaisuuden uutisia.
Uusi johtaja myönsi, että Turun telakalla joudutaan nyt lomauttamaan ja että työttömyyskaudesta tulee pitkä. Uuden laivatilauksen saamiseen Heikinheimo luottaa silti lujasti.
- Sen eteen tehdään nyt tiukkaa työtä koko verkoston kanssa.
- STX:n Suomen telakoiden vahvuutena on nimenomaan kehittynyt ja kilpailukykyinen meriklusteri, jolla on erittäin korkeaa teknologiaa. Yhdessä olemme teknologisesti ja innovaatiokyvyltämme maailman parhaita, Heikinheimo vakuutti.
- Risteilyvalmistus on hyvin pitkäjänteistä toimintaa, eivätkä asiakkaat vaihda kovin helposti toimittajaa. Tosiasia nyt vain on, että risteilymarkkinoiden kasvuennuste on puolittunut talouskriisiä edeltävästä ajasta. Hyvä uutinen on, että kasvupotentiaalia edelleen on. Tämä on siinä mielessä tervettä bisnestä, Juha Heikinheimo summaa.
Kisa vain tulee olemaan vieläkin tiukempaa.
Kilpailukyvyn edelleenviilausta
Kilpailukykyä on pakko kehittää kautta koko meriklusterin. Heikinheimon mielestä tuottavuutta parannetaan muuttamalla toimintatapoja teollisemmiksi.
- Aivan kuten nyt tehdään hyttejä, valmistusta on standardisoitava ja moduloitava. Sillä saadaan globaalia kustannustehokkuutta.
- Prosentti miljardin tilauksesta on 10 miljoonaa, mutta 1-2 prosentin puristus ei riitä. Kustannuksissa olisi päästävä 10-20 prosenttia alemmas. Suomen kilpailukyky on heikentynyt merkittävästi esimerkiksi suhteessa Saksaan.
- Verkostoituneen toiminnan kehittämistä ei voi liikaa korostaa. Nytkin verkostoyritykset ovat toteuttaneet itsenäisesti kymmenien miljoonien arvoisia kokonaisuuksia. Koko risteilijätilauksestahan tekee 80 prosenttia joku muu kuin telakka, muistuttaa Heikinheimo.
Toimitusjohtaja myöntää, että telakka itsessään on vähän vanhakantainen laitos.
- Rakenteita on kevennettävä. Koskaan ei voi olla liian ketterä.
Meriteollisuuden verkoston pärjäämiseen tässä notkahduksessa hänellä on vahva luottamus.
- Uskon, että verkosto säilyttää elinvoimansa, vaikka Turkuun ei heti saataisikaan tilausta. Me emme ole aina suinkaan ainoita tai edes tärkein asiakas. Esimerkiksi laivasisustuksia tekevä Merima Oy tekee meidän saksalaiselle kilpailijallekin töitä, Heikinheimo mainitsee.
- Varmaan joku ei pärjää ja poistuu verkostosta, mutta kyllä tilanne Varsinais-Suomessa olisi vaikeampi, jos kaikki toimijat olisivat telakkalaisia.
Maakunta-ajattelusta on Heikinheimon mielestä päästävä eroon.
- On tehtävä enemmän yhteistyötä muitten telakoiden kanssa, jopa STX:n muiden Euroopan telakoiden kanssa. Jos jollakin vain on jotain parempia menetelmiä, mitä me voimme käyttää.
![]() |
Toimitusjohtaja Heikinheimo luottaa lujasti uuden laivatilauksen saamiseen. |
![]() |
Allure of The Seas -aluksen mittasuhteet ovat valtavia. |
![]() |
Allure of The Seas esittelee ennennnäkemättömiä rakenteita. |
![]() |
Loistoristeilijän parhaimmissa sviiteissä on useampia huoneita. |
anneli.perkio@y-lehti.fi