Unohtunut kävelykeppi on hyvä merkki
Mirja Hannulan omistama Kirkkotien Kuntokamari sai viime vuonna Nousiaisten yrittäjäpalkinnon. Hannula on toiminut yrittäjänä jo kolmekymmentä vuotta, Nousiaisissa hän aloitti 1997.
– Olin ensin itsenäisenä ammatinharjoittajana Helsingissä ja hoidin muun muassa Lastenlinnan ja Folkhälsanin lasten fysioterapiaa. Nytkin minulla on paljon lapsia asiakkaina, Hannula kertoo.
Kela ostaa lähes puolet kuntokamarin palveluista. Loppu jakaantuu TYKSin, vakuutusyhtiöiden, terveyskeskusten ja yksityisten välille. Asiakkaat ovat pääosin Turun seudulta ja 70 prosenttia heistä on vaikeavammaisia.
Kuntokamarin oven pieleen unohtunut kävelykeppi kertoo onnistuneesta asiakassuhteesta. Kepin omistaja on aikanaan tullut asiakkaaksi pyörätuolissa.
– Joskus tapahtuu aika ihmeellisiäkin toipumisia, mutta usein fysioterapia on enemmän toimintakykyä säilyttävää, Hannula sanoo.
Fysioterapia on paljon muutakin kuin niska-hartiahierontaa. Kuntokamarin jokainen työntekijä on erikoistunut johonkin terapian alaan, Hannula itse esimerkiksi Voice massageen. Erilaisia toimintamuotoja on pitkä lista lymfaterapiasta ja sähkökipuhoidosta hengitys-fysioterapiaan ja veteraanikuntoutukseen. Asiakkaiden vaivat eivät ole pelkästään fyysisiä, apua haetaan muun muassa ahdistukseen.
Jatkuvaa koulutusta
Kuntokamari työllistää yrittäjän lisäksi neljä työntekijää. Samoissa tiloissa on Nousiaisten kunnan omistama kuntosali, jota käytetään myös asiakkaiden kanssa. Yrityksellä on sivutoimipiste Velkualla, minkä lisäksi tehdään kotikäyntejä, vedetään allasjumppia ja ryhmäliikuntatunteja eri puolilla Turun seutua.
– Työtä riittää jokaiselle ja joskus päiviä joutuu venyttämään. Yritämme ottaa vastaan kaikki asiakkaat ja vielä se on onnistunut. Laajentamista en kuitenkaan suunnittele, ainakaan fysioterapeutteja ei tule lisää. Sen sijaan itsenäisesti työskentelevät toimintaterapeutti, neuropsykologi ja puheterapeutti voivat tulla kysymykseen, Hannula kertoo.
Jatkuva kouluttautuminen on Hannulan mukaan välttämätöntä. Kaikki yrityksen työntekijät osallistuvat usein alan koulutuksiin.
– Vaikka siihen menee aikaa ja rahaa, se on palkitsevaa. Olen itse halunnut kehittyä myös työnantajana ja sen vuoksi suoritin viime keväänä yrittäjäkoulutuksen. Meillä on täällä todella hyvä henki ja sen eteen pitää tehdä töitä, sillä asiakkaat kyllä aistivat, millainen ilmapiiri yrityksessä on.
![]() |
Mirja Hannulan sylissä oleva vauvanukke on usein harjoituskappaleena, kun vanhempia opastetaan cp-vammaisen lapsen käsittelyssä. Suuri osa Hannulan asiakkaista on lapsia. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi