Bioferme on kehittynyt autotalliyrityksestä kansainvälisille markkinoille

Hyvinvointi lähtee vatsasta

Kuluvan vuoden Maakunnallinen Yrittäjäpalkinto on annettu kaarinalaiselle Bioferme Oy:lle. Se kehittää, valmistaa ja markkinoi terveyttä edistäviä kasviperäisiä elintarvikkeita ja luomutuotteita. Sen toimitusjohtaja on yrityksen 33 vuotta sitten perustanut Merja Scharlin.

- Tieto tuli kirjeitse, ja minä ihmettelin, että ei voi olla totta! Scharlin nauraa ja jatkaa huomionosoituksen olevan osa yrityksen näkyvyyttä. Se lisää paineita ja potkua kehitystyöhön.

Bioferme kehittää funktionaalisia elintarvikkeita, ja päätuote on fermentoitu kauravälipala jossa on maitohappo- ja bifidobakteereja. Eli näillä terveysvaikutteisilla tuotteilla on tieteellisesti osoitettua näyttöä terveysvaikutuksista. Fermentointi tarkoittaa lähinnä hapattamista mutta on käsitteenä laajempi.

Oman kodin autotallista on tultu pitkä matka uusiin ja laajennettuihin tuotantotiloihin, vientiyritykseksi, joka työllistää yhteensä 14 henkilöä. Tuotanto- ja jäähdytystilaa on 4 000 neliötä, ja liikevaihto 3,2 miljoonaa euroa.

Miljardit hyvät bakteerit

Kaiken pontimena on vatsa. Jos se ei voi hyvin, ihminen ei voi hyvin. Scharlin tarjoilee yhdestä purkista kaksi miljardia hyvää bakteeria hoitamaan suolistoa. Tuoteperheen takana on muun muassa kymmenen vuoden tutkimustyö yhdessä Turun yliopiston kanssa.

- Tutkimus on alkanut japanilaisesta löydöstä, ja sitä työtä on jatkettu Suomessa. Siinä me olemme saaneet olla mukana, Scharlin kertoo.

Yrityksen perustaminen pohjautui aikanaan omaan arvomaailmaan. Vuonna 1977 vain kourallinen ihmisiä uskoi luonnonmukaiseen viljelyyn, ja näki sillä tulevaisuuden. Scharlin aloitti tuoremehuasemalla.

- Ihmettelin ja pelkäsin, miten pelloille syydettävät kemikaalit saattaisivat reagoida yhdessä, kammosin antibiootteja ja kasvatin liiketoimintaa pala palalta. Yliopistoyhteistyön mukana saimme tukea Tekesiltä. Silti muistan vuoden, jolloin seitsemän prosenttia liikevaihdosta meni tutkimustyöhön.

Mehuaseman laajentaessa hapankaalin tekemiseen yrittäjä haki tietotaitoa naapurin karjalaistädeiltä. Heille kun menetelmä oli tuttu. Fermentointi on tuhansia vuosia vanha yksinkertainen tapa säilöä ruokaa ilman lisäaineita.

Vanha, kunnon kaura

Viime lama torppasi luomutuotteiden kehittämisen, ja uskoa koeteltiin taas. Sattuma ja ääneen lausuttu toive johdatti Scharlinin yhteen Turun yliopiston professorin kanssa. Viljateknologian professori puolestaan piti vakuuttaa yliopiston ja pienen perheyrityksen yhteistyön mahdollisuudesta.

Raaka-aineeksi ehdotettiin kauraa, sillä se ei isoille toimijoille kelvannut. Sitten funktionaalisten elintarvikkeiden markkinoilla jytisi kunnolla. Samana syksynä 1995 tulivat markkinoille Biofermen Yosa, jogurttityyppinen kauravalmiste, sekä kahden ison suomalaisen yrityksen omat tuotteet. Media kiinnostui.

- Kysyntä kasvoi, ja minä puolentoista miljoonan yrittäjä investoin kolmella ja puolella miljoonalla. Panin peliin kaiken omani. Minulla on onnekseni vahvat hermot ja olen perusoptimisti. Nukun hyvin, enkä haudo murheita sisälläni vaan puhallan ne heti ulos.

Ensi vuonna lanseerataan uusi hapatettu tuote. Scharlin hakee kansainvälistä kumppania. Vaikka yritys on pieni, se on edelläkävijä.

- Ainoastaan pitkäjänteisyydellä pääsee tuloksiin! Saamamme tunnustus on palkinto hyvin tehdystä työstä. Toivon palkinnon herättelevän tukemaan pienyrittäjyyttä ja arvostamaan sitä.


Toimitusjohtaja Merja Scharlin haluaa kehittää tuotteita hyvinvointiaan arvostaville kuluttajille.



Tuotannossa työskentelevä Bahrije Imeri vaihtoi kuulumiset Merja Scharlinin kanssa ennen työvuoron alkamista.

–a-ss

Julkaistu 11/2010        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa