Sigillum hallitsee historiankirjoituksen
Turkulainen Sigillum on vuonna 2006 perustettu osuuskuntamuotoinen historia-alan palveluja tarjoava asiantuntijayritys, jossa on tällä hetkellä 17 osakasta. Sigillum on latinaa ja merkitsee suomeksi sinettiä, mikä on myös yrityksen tunnuksena. Osakkailla on vahva osaaminen monilta humanistisen tutkimuksen aloilta. Jokaisella on vähintään historia-alan maisterin tutkinto. Kaikki ovat kokeneita kirjoittajia ja työskennelleet monenlaisissa tehtävissä, kuten opettajina, tutkijoina ja suunnittelijoina.
- Osuuskuntaa perustamassa oli kahdeksan alan ammattilaista ja vuosien myötä ryhmämme on kasvanut tasaiseen tahtiin nykyiseen kokoonsa. Osuuskunnan perustamisen yhtenä lähtökohtana oli Y-tunnuksen saaminen, koska muuten emme kyenneet osallistumaan tarjouskilpailuihin. Osuuskunta on meille henkisesti sopivin yrittämisen tapa, koska päätöksenteko perustuu demokratiaan, kertoo rahastonhoitajana toimiva Pentti Mäkelä, joka on yksi perustajajäsenistä.
Osuuskunta on tehnyt ja tekee edelleen tilaustöitä. Yritys- ja järjestöhistoriat, luennot, sukututkimukset ja arkiston järjestämiset kuuluvat osuuskunnan palvelukonseptiin. Sigillum on myös aloittanut oman kustannustoiminnan kuluvan vuoden maaliskuussa, jolloin osuuskunta julkaisi Heli Teittisen laajan tutkimuksen Juvan lottien historiasta. Kustannustoimintaa on tarkoitus laajentaa lähivuosina.
- Monilla pienilläkin yrityksillä saattaa olla hyvin mielenkiintoinen historia, joka olisi hyvä saada ajoissa talteen. Historiaa ei välttämättä tarvitse koota perinteiseen tapaan koviin kansiin kirjaksi, sillä sen voi julkaista vaikkapa nettikatsauksena tai levykkeellä. Mahdollisuuksia on monia, toteaa osuuskunnan puheenjohtaja Taina Uusitalo.
Sigillumin tutkijoita on mukana myös valtakunnallisissa hankkeissa. Kahden vuoden ajan on tehty yhteistyötä Suomen Kulttuurirahaston kanssa, ja hanke jatkuu edelleen työllistäen useita tutkijoita.
![]() |
Osuuskunnan asiantuntijoita istuvan puheenjohtajan Taina Uusitalon ympärillä, Seija A. Niemi (vas.), Heli Teittinen, Pentti Mäkelä ja tutkimusapulainen Topi Artukka. |
pentti.salonen@y-lehti.fi