Verkkolaskutus nopeuttaa taloushallintoa
Liikenne- ja viestintäministeriö patistelee julkista sektoria verkkolaskutuksen käyttöönottoon. Turun kaupunki on ottanut vastaan verkkolaskuja vuodesta 2003. Vuosittain käsitellään noin 300 000 ostolaskua, joista yli puolet on tällä hetkellä verkkolaskuja. Kaupunki ei itse lähetä vielä verkkolaskuja, mutta ensi vuonna kyllä.
- Suuri motiivi on taloushallinnon tehostuminen ja helpottuminen. Laskujen kierrättäminen eri henkilöillä onnistuu helpommin, ja maksuaikataulut pitävät paremmin paikkansa, talouspalvelukeskuksen johtaja Fredrik Lindström kertoo.
Niiden kanssa jotka eivät voi toimittaa verkkolaskuja, on sovittu tietty joustoaika. Poikkeusluvalla toimii noin 400. Heiltä vastaanotettu paperilasku skannataan, ja jatko hoituu sähköisesti. Yritykset perustelevat poikkeuslupaa ajan puutteella.
- Kaupankäynti tapahtuu pitkälti samojen toimijoiden kanssa. Vuoden sisällä otamme heihin kontaktin ja keskustelemme asian etenemisestä, Lindström sanoo.
Säästää aikaa ja rahaa
Yritysasiantuntija Juha Kiviluoma, Liedon Säästöpankki, tiivistää verkkolaskutuksen olevan helppoa. Nykyisessä sähköisessä taloushallinnossa verkkolaskutus säästää aikaa ja rahaa.
Laskun kierrättäminen ja hyväksyttäminen eri henkilöillä (tilaaja ja maksaja voivat olla eri) käy helpommin, osto- ja maksutapahtumat toteutuvat tehokkaammin, ja reaaliaikainen tilanne on helpommin tarkistettavissa, Kiviluoma luettelee.
- Yrittäjän kannattaa sopia oman pankkinsa kanssa verkkolaskun käyttöönottamisesta. Kun asiakkuus on jo olemassa, homma hoituu nopeimmillaan vuorokaudessa kuten meillä.
Kun yrityksellä on jo internetpankkipalvelut käytössä, se voi vastaanottaa ja tehdä verkkolaskuja. Internetpankkiin vain aktivoidaan yksi ominaisuus lisää. Muuten verkkolasku-ohjelmistotoimittajia on useita ja niiden palvelut vaihtelevat.
Kiviluoma toivoo, että verkkolaskun käyttöönotto etenee ripeästi, vaikka rinnalla kulkee vielä paperilaskutus. Useimmilla tilitoimistoilla on ratkaisuja tähän rinnakkaiselovaiheeseen. Tarvitaanhan niin paperi- kuin verkkolaskuista tosite.
Verkkolasku tarkoittaa siis yritysten välistä laskua. Kun yritys lähettää samalla tekniikalla laskun kuluttajalle, puhutaan e-laskusta. Verkkolaskuosoite on pankeilla yleensä IBAN- ja BIC-koodien sekä mahdollisesti OVT-tunnuksen yhdistelmä. OVT- tunnus tarkoittaa organisaatioiden välistä tiedonsiirtotunnusta.
SEPAn rinnalla käyttöön
Liedon Säästöpankissa internetpohjaista verkkolaskupalvelua on tarjottu vuoden 2006 lopusta alkaen.
- Yritysasiakkaistamme noin 20 prosenttia on paperilaskutuksen rinnalla siirtynyt verkkolaskutukseen, Kiviluoma kertoo.
Kiviluoma uskoo yritysten siirtyvän verkkolaskutukseen samalla kun taloushallinnon ohjelmistoja uusitaan SEPAa eli yhtenäistä euromaksualuetta varten.
- Verkkolaskutus ja SEPA tuntuvat olevan melko kaukana yritysten varsinaisesta liiketoiminnasta, joten uudistukset ja muutokset tahtovat lykkääntyä, johtaja Timo Lindholm Suomen Yrittäjistä huomauttaa.
Lindholm toivoo, että yrityksissä olisi aikaa paneutua koko taloushallintoon. Hän uskoo SEPAn ja verkkolaskutuksen tehoon ja säästöön. Näillä voi olla merkittäviä vaikutuksia yrityksen koko toiminnalle resurssien vapautuessa varsinaiseen liiketoimintaan.
![]() |
Turun kaupungin talouspalvelukeskuksen johtaja Fredrik Lindström toivoo, että paperilaskuista siirrytään reippaassa tahdissa verkkolaskutukseen toiminnan tehostumisen ja helpottumisen takia. |
![]() |
Yritysasiantuntija Juha Kiviluoma uskoo yritysten siirtyvän verkkolaskutukseen samalla kun taloushallinnon ohjelmistoja uusitaan SEPAa eli yhtenäistä euromaksualuetta varten. |
anna-silja.suutarinen@y-lehti.fi