Minä on vaativa johdettava
Kävikö teilläkin näin: päätitte kehittää yritystä, teitte suurella vaivalla ja innolla hienon strategian ja ihmettelette nyt, kun mikään ei olekaan muuttunut?
Ei hätää, ette ole yksin.
Barbro Kanerva on 19 vuotta valmentanut esimiestehtävissä olevia oman minän johtamisessa. Toimimattomat strategiat ovat monen monta kertaa tulleet puheeksi noin tuhannen valmennettavan kanssa.
– Se on yksi, hyvin tyypillinen esimerkki siitä, mitä virheellisillä asenteilla voidaan saada aikaan. Strategioita pidetään usein niin isoina ja juhlallisina asioina, että niiden käytäntöön saattamista lykätään vuosien päähän ja sitten se lopulta jää tekemättä. Asiaa ei oikein osata lähestyä eikä siihen uskalleta tarttua pala kerrallaan. 90 prosenttia kaikista strategioista jää toteutumatta, Kanerva kuvailee.
Kanervan yritys LMI-Finland on osa kansainvälistä, USA:sta lähtöisin olevaa konsernia. Työtavat on sovitettu suomalaiseen mentaliteettiin ja yrityskulttuuriin sopiviksi. Työkaluna on oman minän johtamiseen kehitetty ohjelma, joka kestää tavallisesti kahdeksan kuukautta. Sinä aikana valmennettava tapaa valmentajan kahdeksan kertaa kahden kesken, tekee kirjallisia, omaan työhönsä liittyviä tehtäviä, lukee ja kuuntelee oppimateriaalia sekä osallistuu seminaareihin.
– Asiat, joita käymme läpi, ovat hyvin yksinkertaisia, mutta niiden toteuttaminen yksin ei ole helppoa. Ohjelman aikana valmennettava joutuu pohtimaan omaa toimintaansa ja keksimään itse uusia toimintatapoja sen sijaan, että selittäisi, miksi jokin ei ole mahdollista. Lähtökohta on se, että kun osaa johtaa itseään, osaa johtaa muitakin, Kanerva kertoo.
Johtamisen lisäksi valmennuksella voidaan pyrkiä vaikkapa myynnin parantamiseen. Jo se, että markkinointi vaatii oikeasti toimenpiteitä, voi olla joillekin asia, jota ei ole ajateltu.
– Olen monta kertaa törmännyt yrityksiin, jotka nimittävät itseään myyntiorganisaatioiksi. Kun olen kysynyt, kuinka paljon he tekevät asiakaskäyntejä, tuloksena on nolla. On totuttu siihen, että asiakkaat ottavat yhteyttä ja tilaavat. Kun sitä ei tapahdu, ei ole osattu itse ryhtyä kysymään, josko tavaroita vielä tarvittaisiin. On selvää, että tällaisen asian oivaltaminen ja soveltaminen käytäntöön parantaa myyntilukuja välittömästi.
Eroon turhasta puuhastelusta
– Valmennusta voisi verrata kuntoiluun: tuloksia ei saavuteta hetkessä vaan vähän kerrallaan. Suomalaisilla on taipumus asettaa itselleen valtavia tavoitteita. Kuntoilun aloittaja on usein heti tähtäämässä maratonille, vaikka se ei mitenkään ole nopeasti mahdollista, Kanerva sanoo.
Oman minä johtaminen tarkoittaa myös oman ajan ottamista haltuun. Valmennuksen tavoitteena ei ole jalostaa tehokkaita työkoneita, mutta järkevä ajankäyttö johtaa vääjäämättä myös tehokkuuden lisääntymiseen.
– Aikavarkaat karsitaan pois. Ihmiset tekevät 80 prosenttia ajastaan toisarvoisia asioita ja vain 20 prosenttia todella merkityksellisiä. Sähköpostin ja puhelimen käyttöä mietitään uudelleen ja tehtävät laitetaan tärkeysjärjestykseen.
Valmentaja on tehnyt tehtävänsä, kun valmennettava on löytänyt uusia tapoja toimia ja ottanut ne käyttöön.
– Itselläni on periaatteena, että töissä on oltava hauskaa ja sinne pitää olla mukava lähteä. Siihen pyrin myös valmennettavien kohdalla, Kanerva sanoo.
![]() |
Mikään ei muutu ainakaan paremmaksi, jos ihminen ei muuta omaa toimintaansa, Barbro Kanerva sanoo. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi