Liikunta on superlääkettä
Säännöllinen liikunta vahvistaa terveyttä, auttaa jaksamaan, pitää painon kurissa ja mielen virkeänä. Tämä ei ole mikään uutinen, kaikkihan me tämän tiedämme. Miksi liikunnan aloittaminen kuitenkin on niin vaikeaa?
– Aika monilla on ikäviä muistoja koulun liikuntatunneilta. Sieltä on voinut jäädä käsitys, jonka mukaan liikunta on ikävää suorittamista, jossa itse on ainainen epäonnistuja, liikuntapalveluvastaava Satu Revonsuo Turun liikuntapalvelukeskuksesta sanoo.
– Erilaisia lajeja on valtavasti ja niistä löytyy varmasti se oma. Ei ole mitään yhtä ainoaa oikeaa tapaa liikkua, kaikki liikunta on hyvää. Eikä pidä ajatella niinkään, että harrastuksen pitää heti olla tosi tehokasta ja raskasta, eihän se ole realistista, jos aikaisemmin ei ole liikkunut ollenkaan. Alkuun pääsee ihan hyvin siten, että lisää päivittäisiin rutiineihin vähän liikuntaa, vaikka portaiden nousua tai työmatkan kävelyä.
Revonsuo huolehtii Turussa työikäisten naisten liikuntapalveluista. Ikäluokasta noin kolmannes liikkuu terveyden kannalta riittävästi.
– Virallisten liikuntasuositusten mukaan terveyttä edistävän liikunnan pitäisi kestää kaksi ja puoli tuntia viikossa, mieluiten joka päivälle jaettuna. Vaihtoehtona on rasittavampi kestävyysliikunta, jota kertyisi viikossa tunti ja vartti. Lisäksi tarvitaan lihaskuntoa ja liikehallintaa kohentavaa liikuntaa kuten jumppaa, tanssia tai vaikka luistelua kaksi kertaa viikossa.
Liikkuva jaksaa paremmin
Yksistään Turussa toimii 300 liikunta- ja urheiluseuraa sekä useita yksityisiä liikuntapalveluiden tuottajia. Turun kaupungin järjestämään liikuntaan saavat osallistua muutkin kuin turkulaiset, tosin ulkopaikkakuntalaisille maksut ovat vähän korkeampia.
Liikunnan terveysvaikutukset alkavat tuntua parissa kuukaudessa.
– Yleinen virkeys nousee, mieliala ja unen laatu paranevat. Liikunta on niin tehokasta, että jos sen saisi puristettua pilleriksi, kyseessä olisi todellinen superlääke, Revonsuo sanoo.
Monilla työpaikoilla tuetaan henkilökunnan liikuntaa muun muassa liikuntaseteleillä. Syystä, sillä liikkuvat ihmiset jaksavat paremmin.
– Liikunnallisesti aktiivisilla on esimerkiksi sairauspoissaoloja selvästi vähemmän kuin niillä, jotka eivät harrasta liikuntaa lainkaan, Revonsuo mainitsee.
Tietoa Turun liikuntapaikoista ja –mahdollisuuksista saa osoitteesta www.turku.fi/liikunnastapotkua.
![]() |
Kaikenlainen liikunta edistää hyvää oloa ja jaksamista, Satu Revonsuo vakuuttaa. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi