Väkivallan uhka on hallittavissa
Työpaikalla uhkaava tai ilmenevä väkivalta on pääsääntöisesti asiakasväkivaltaa, henkistä tai fyysistä. Sitä voidaan hallita, kun uhka tiedostetaan ja ennakoidaan. Riskit arvioidaan ja mietitään etukäteen tavat torjua ja ratkaista ongelmatilanteet.
Työtiloja ja niiden muutoksia suunniteltaessa kartoitetaan vaarat järjestelmällisesti. Tarkastaja Merja Holtari-Leino ja työsuojeluinsinööri Heikki Taimen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta muistuttavat, että apuna voi käyttää ulkopuolista asiantuntijaa.
Kulku- ja poistumistiet on oltava kunnossa, mahdollisesti hälytysjärjestelmä, kameravalvonta, yhteys vartijaan tai poliisiin. Kaikkein tärkeimpänä Holtari-Leino ja Taimen pitävät etukäteisohjeistusta tilanteen varalta. Se lievittää mahdollista stressiä ja pelkoa.
Jo häirintä ja epäasiallinen kohtelu ovat väkivaltaa.
- Missä on tupakkaa, alkoholia ja rahaa, siellä ovat suurimmat riskit. Eli kaupat ja ravintolat, Taimen kertoo.
Asiakasväkivalta terveydenhuollossa ja sosiaalialalla on kasvanut voimakkaasti. Asiakasväkivallan kohteeksi joutuvat usein myös kuljettajat busseissa ja takseissa. Koko maassa sattuu jopa 80 000 väkivaltatapausta työpaikoilla vuodessa, eli miltei yhtä paljon kuin tapaturmia.
- Tilanne kertoo yhteiskunnan muutoksista. Ihmiset ovat entistä itsekeskeisempiä. Huumausaineiden käyttö on lisääntynyt, Holtari-Leino listaa syitä.
Jälkipuinti ja raportointi
Väkivallan uhkaan suhtautuminen on yksilöllistä. Joka tapauksessa stressipisteitä karttuu, ja pelko leviää ja tarttuu. Yksintyöskentely naisvaltaisilla aloilla koetaan ahdistavana. Ammattikuljettajien ajoneuvojen alle syöksyvät itsemurhakandidaatit aiheuttavat pahimmillaan henkistä tuhoa.
Holtari-Leino ja Taimen painottavat ohjeistuksen olevan tehokas keino. Tilanne tulee aina yllättäen ja äkkiä. Kun toimintamallit on käyty etukäteen läpi, osataan toimia.
- Koskaan ei kannata lähteä kinaamaan tai juosta varkaan perään. Vetäydy ja ota yhteys viranomaisiin. Tuntomerkit kannattaa painaa tarkkaan mieleen, Holtari-Leino täsmentää.
Asiakasväkivalta hoidetaan poliisin ja työterveyshuollon kanssa. Aina kannattaa jutella tapahtuneesta ammattilaisen kanssa. Muuten kokemus voi puhjeta oireina myöhemmin.
Jos asiat työpaikalla eivät etene toivottuun suuntaan, terveyden menettämisen vaara on ilmeinen. Työsuojeluviranomaiset edellyttävät, että työpaikalla on tekniset valmiudet suojautumiseen ja henkilökunta on ohjeistettu. Se selvitetään tarkastuksin.
- Jokaisesta tarkastuskäynnistä tehdään tarkastuskertomus, jossa voidaan kehottaa toimenpiteisiin ja annetaan aikaraja. Käytössä on tarpeen vaatiessa uhkasakko ja muita pakkokeinoja. Viimeinen keino on viedä asia poliisille työsuojelurikoksena, Holtari-Leino ja Taimen selvittävät.
Suurin osa yrityksistä ja työnantajista on yhteistyöhaluisia. Holtari-Leino tekee vuosittain noin 80 – 100 tarkastusta. Näistä ainoastaan noin puolisen tusinaa ei ymmärrä tai halua ymmärtää, mistä on kyse.
![]() |
Tarkastaja Merja Holtari-Leino ja työsuojeluinsinööri Heikki Taimen toteavat ykskantaan maailman olevan kylmä ja kova paikka ja ihmissuhdetaitojen olevan kadoksissa. |
a-ss.