Lasten omat vahvuudet käyttöön
Vasaramäen yhtenäiskoulun alaluokkien opettajat kävivät NY-yrittäjyyskasvatuskoulutuksen ja lähtivät tänä syksynä mukaan yrittäjyyskasvatuksen alkupolulle. Nuori Yrittäjyys –ohjelman Minä+sinä=me johdattelee lapsia omien ja toisten taitojen löytämiseen, käyttämiseen ja arvostamiseen. Oppilaanohjaaja Eeva Himbergin mielestä ohjelmassa vahvistetaan taitoja, mm. oma-aloitteisuutta, luovuutta, vastuunottoa ja hyviä vuorovaikutustaitoja, joita jokainen tarvitsee aikanaan työelämässä.
– Innostuin NY-ohjelmasta, kun tutustuin Topeliuksen koulun pilottihankkeeseen. Yrittäjyyskasvatushan on kirjoitettu uuteen perusopetuksen opetussuunnitelmaan, mutta koulut voivat hyvin vapaasti päättää, millä tavalla se siihen nivotaan. Tämä tuntui meille hyvältä, Himberg kertoo.
Alakoululaisille ei vielä puhuta yrittäjyydestä. Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteena ei ole tehdä kaikista yrittäjiä, vaan kannustaa luovaan aktiiviseen ja itsenäiseen toimintaan, ylemmillä luokilla lisäksi innovatiiviseen ja tavoitteelliseen toimintaan tiimissä, jossa jokaisen oppilaan omat vahvuudet korostuvat ja esiintymistaidot kehittyvät.
– Olemme jo tehneet piirroksia ja pieniä tarinoita lasten vahvuuksista. NY-ohjelmaan lähteminen ei ole teettänyt ylimääräistä työtä, sillä ohjelman sisällöt ovat helposti liitettävissä jokapäiväiseen koulutyöhön. Teemme paljon ryhmätyötä ja ryhmässä jokaisella on oma tehtävä, 2C-luokan opettaja Mirkka Mäkilä kertoo.
– Oman roolin ja vastuun antaminen jokaiselle sitouttaa kaikki tekemään töitä. Muutenhan ryhmätyössä on usein niin, että vain osa tekee, vaikka jokaiselta löytyy arvokasta osaamista, Himberg huomauttaa.
Vasaramäen yhtenäiskoulussa (1-9 lk.)yrittäjyyskasvatus on nyt kaikilla luokka-asteilla osa opetusta. Yrittäjyyteen päästään tutustumaan noin kolmannelta luokalta lähtien.
– Silloin voidaan kerätä rahaa vaikkapa diskon järjestämiseen niin, että lapset miettivät itse, mistä rahaa voitaisiin ansaita ja miten se käytetään, opettajat kertovat.
Minä+sinä=me –ohjelma muodostuu kolmesta osa-alueesta. Ensimmäisessä opinto-ohjelman sisältöä tarkastellaan minä-näkökulmasta, toisessa osassa sinä-näkökulmasta ja kolmannessa ryhmän taidot yhdistetään yhteiseen me-tekemiseen. Ohjelma on suunnattu esiopetukseen ja peruskoulujen 1.-2. –luokille.
![]() |
Eeva Himberg (oik.) ja Mirkka Mäkilä lähtivät mielellään mukaan yrittäjyyskasvatuksen alkupolulle yhdessä oppilaiden kanssa. |
![]() |
Oppilaat kertoivat vahvuuksistaan sanoin ja kuvin. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi