Hyvä joulukuusi on tuuhea ja tanakka ja kova juomaan

Ruskolaisella Sulo Koskisella on noin 25 000 joulukuusta kasvamassa. Koskinen istutti ensimmäiset joulukuusentaimet Loimaalle 22 vuotta sitten ja nyt viljelmiä on myös Ruskolla ja Askaisissa, yhteensä viisi hehtaaria. Joka joulu kasvattaja myy 400-500 kuusta.

Kuusen kasvaminen joulupuumittoihin kestää 10-15 vuotta.

– Kun aloitin, kuuset kasvoivat hitaammin ja niistä tuli kauniimpia. Nyt kasvu on selvästi nopeampaa. Luulen, että se johtuu ilmasta tulevasta typestä ja myös siitä, että kuusten kasvualusta rikastuu, kun siitä ajetaan jatkuvasti ruohoa, Koskinen sanoo.

Maallikon silmään suorissa riveissä kasvavat kuuset näyttävät nytkin tarpeeksi kauniilta. Puut ovat tuuheita ja oksat tanakoita. Kaunista muotoa tavoitellaan säännöllisillä leikkauksilla. Kuusenkasvatus onkin varsin työlästä puuhaa, Koskinen tietää.

– Viljelmällä voisi olla vaikka aina, jos haluaisi. Puut leikataan kerran vuodessa ja ruohon leikkaaminen on tietysti jatkuvaa kasvukaudella. Istutan joka kevät 500-1000 uutta tainta. Määrä ei enää ole iso, alkuvuosina istutettiin noin 5000 joka vuosi.

Hinnat laskusuunnassa

Koskisen joulukuuset maksoivat kaksikymmentä vuotta sitten 150-180 markkaa. Tänä jouluna joulupuun hinta on 30-50 euroa.

– Eihän tämä ole mitenkään kannattavaa. En lähtisi enää uudestaan tähän hommaan, jos nyt saisi valita. Tuskin jatkankaan enää kauaa. Tämä on enemmän harrastus. Kuusia pitäisi kasvattaa noin sadalla hehtaarilla, jotta kauppa olisi kannattavaa.

Kuusien kasvattaminen ei ole missään vaiheessa ollut Koskisen päätyö: hän on eläkkeellä LVI-alan yrittäjän työstä.

Asiakkaat ovat hyvin vaativia nykyään. Koskisen oma suosikki on tuuhea ja leveä ”Aku-ankkakuusi”, mutta eniten kaupaksi menee kapeita, noin 2,5 metriä pitkiä kuusia. Joillekin kuusen valinta on äärimmäisen tarkkaa työtä ja jos kuusi ei miellytä kotiväkeä, se voidaan tulla vaihtamaankin.

– Ymmärrän hyvin. Joulukuusi tuo joulun ja juhla on pilalla, jos kuusi ei ole kaikille mieluinen, Koskinen toteaa.

Muista kastella kuusta

Suomalaisen joulupuun kanssa kilpailevat muun muassa Tanskasta, Saksasta ja Virosta tuodut kuuset. Kotimaisia uhkia ovat koko ajan lisääntyvä kuusenneulaspistiäinen ja kevään vaihtelevat säät.

– Ennen pääsiäistä on usein hyvin lämmin jakso, jolloin kuusi innostuu kasvamaan. Sitten tulee taas pakkasta ja kuusi jäätyy. Hirvet, peurat ja rusakot eivät juuri välitä kuusesta, vain kauriit syövät niitä. Kauriit ovat etenkin virolaisten kuusiviljelmien kiusana.

Kotiin ostettu joulukuusi säilyy kauniina oikealla hoidolla. Se pitää sulattaa hitaasti, mielellään vaikkapa autotallissa tai muussa viileässä paikassa.

– Jos tällaista ei ole, kuusta voi suihkuttaa kylpyhuoneessa kylmällä vedellä. Jos kuusi tuodaan suoraan pakkasesta lämpimään, neulaset sulavat äkkiä ja alkavat huutaa vettä. Kun runko on vielä jäässä, kuusi ei pysty juomaan ja neulaset alkavat pian karista. Ensimmäisinä vuorokausina kuusi tarvitsee todella paljon vettä, kasvattaja opastaa.

Koskinen kuuluu Joulupuuseuraan yhdessä 350 suomalaisen joulukuusenkasvattajan ja –kauppiaan kanssa.



Verkkopussissa kuusi on hyvä kuljettaa ilman, että oksat katkeilevat. Sulo Koskinen pussittaa joulun alla satoja kuusia. Joulupuita ostetaan myös liikelahjoiksi, Koskinen kertoo.



Kuuset kasvavat suorissa riveissä. Varttuminen joulujuhlan keskipisteeksi kestää 10-15 vuotta.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 12/2010        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa