Käyttövalmis on vaivaton vaihtoehto
Salon Perniössä toimii talotehdas kuin autotehdas. Teijo-Taloja rakennetaan liukuhihnalla, paitsi että hihnan korvaa ratakisko. Siis taloja rakennetaan sisätiloissa, ilman sään aiheuttamia rokulipäiviä. Miten ne saadaan toimitettua asiakkaalle?
Tietä pitkin voidaan kuljettaa isoja kappaleita erikoiskuljetuksena, johtaja Lasse Ojanen selittää kärsivällisesti. Valmis talo nostetaan hydraulisesti 1,3 metrin korkeuteen, kuljetetaan rekalla määränpäähän, ja lasketaan valmiille pohjalle. Perustuskin on talossa valmiina. Tontilla on oltava tie ja liittymävalmiudet.
Kuinka ihmeessä ja toisaalta, miksi ei! Siirrettävä rakennus avaa huikeat mahdollisuudet. Muutat, ja otat talon mukaan. Tai haluat pysyä samassa osoitteessa, mutta tarvitset lisää tilaa. Vanhasta hyväkuntoisesta Teijo-Talosta hyvitetään vaihdettaessa se uuteen Teijo-Taloon.
Urautunut kyky ajatella tökkii visiota vastaan, mutta totta se on, Lasse ja liiketoimintajohtaja Mari Ojanen vakuuttavat. Yksi moduuli on noin sata neliötä ja niitä voi yhdistellä esimerkiksi tuhannen neliön päiväkodiksi saakka. Samalla periaatteella on koottu kouluja ja toimistoja.
- Tiedät, mitä saat ja milloin, ja hinta on kiinteä. Rakennuksen arvo säilyy, sillä se ei ole paikkaan sidottu, Ojaset tiivistävät.
Mielikuva säiden armoilla toimivasta raksasta elää sitkeästi. Epäilijä talutetaan lempeästi halliin seuraamaan talon valmistumista linjalla. Perniössä noin parikymmentä rakentajaa työskentelee sisätiloissa valmistaen täydellisen valmiita taloja, vain kalustus puuttuu ja kunnallistekniikka on kytkemättä.
Oma konsepti rakentumassa
Teijo-Talo –tehtaita on Suomessa neljä. Ne toimivat itsenäisinä yrityksinä, mutta Ojaset ovat toiminnassa vahvasti mukana. Teijolaisesta autotallista on kuljettu pitkä ja möykkyinen matka Perniön Kankkonummen teollisuusalueelle. Yritys täytti elokuussa kymmenen vuotta.
- Aloitimme syksyllä yhteistyön Salon ammatti-instituutin kanssa, ja sieltä on ollut opiskelijoita kuuden viikon periodeissa rakentamassa ohjaajan kanssa. Tämä on yksi keino turvata osaavaa työvoimaa, Lasse Ojanen kertoo.
Suurin haaste on tiedon jakaminen, mallia ainoaksi oikeaksi valmistaloksi tituleeraava pari toteaa. Uutta ajattelutapaa ei omaksuta noin vain. Kyseessä on todella siirrettävä rakennus, ei mikään parakki, tähdennetään.
Ojaset rakentavat määrätietoisesti omaa konseptia, ja huomauttavat mallin mahdollistavan kokonaisten asuinalueiden suunnittelun. Rakennustapa on myös ekologinen muun muassa siksi, että palavan materiaalin hukka hyödynnetään omassa lämpölaitoksessa.
Viime vuonna liikevaihto oli kolme miljoonaa euroa, ja kaikkien tehtaiden liki 10 miljoonaa. Muutamassa vuodessa konsepti aiotaan viedä ulkomaille. Yritys toimii tulorahoituksella.
Lasse Ojanen, jo kouluaikoina lukihäiriön kanssa taistellut, elää todeksi unelmaansa. Visionääri uskoo vastoinkäymisten kehittävän yritystä, ja periksi antamattomuus mahdollistaa joustonvaran.
- Pitää tehdä sitä, mistä tykkää, Lasse pohtii.
Vaimo Mari tarkentaa, että Lasse ei koskaan ole töissä. Lasse tekee sitä, mistä tykkää. Arjen ahertamiseen tuo pientä gloriaa Perniön-Särkisalon Yrittäjien myöntämä kuntakohtainen yrittäjäpalkinto. Parin mielestä se kertoo, että heidän yrittämisensä on noteerattu.
![]() |
Lasse ja Mari Ojanen rakentavat määrätietoisesti omaa talokonseptia, johon kuuluu talon rakentaminen valmiiksi sisätiloissa linjastolla. |
–a-ss.