Maahanmuuttajataustaisten hammaslääkäreiden pätevöittämiskoulutuksesta Turun Yliopistossa hyviä kokemuksia
Turun yliopiston hammaslääketieteen laitoksella on opiskellut ryhmä EU/ETA -alueen ulkopuolella tutkintonsa suorittaneita maahanmuuttajataustaisia hammaslääkäreitä, joiden pätevöittämiskoulutus Suomessa laillistetuksi hammaslääkäriksi on nyt päättymässä.
Hammaslääkärin tutkinnon aiemmassa kotimaassaan suorittaneet opiskelijat ovat pätevöittämiskoulutuksen aikana täydentäneet koulutustaan vastaamaan suomalaista hammaslääkärin tutkintoa. Koulutuksesta valmistuu tai on jo valmistunut yhteensä 15 hammaslääkäriä. Koulutuksen enimmäiskesto oli vuosi. Ohjelma koostui hammaslääketieteen teoriaopinnoista, käytännön harjoittelusta simulaatiolaboratoriossa sekä suomen kielen opinnoista. Terveydenhuollon oikeusturvakeskuksen (TEO) edellyttämät pätevöitymiskuulustelut järjestettiin kurssin puitteissa. Kuulustelut suoritettuaan kurssilaiset voivat hakea hammaslääkäriksi laillistamista TEO:sta ja saada ammatin harjoittamisluvan Suomessa.
Hammaslääkäreistä on Suomessa tällä hetkellä pula ja muualta muuttaneet, suomen kieltä taitavat ja maahan kotoutuneet hammaslääkärit ovat kaivattua työvoimaa. Maahanmuuttajien työllistymisen pahimpia esteitä on heidän kotimaassaan suorittamansa koulutuksen ja suomalaisten tutkintojen erilaisuus, joka on vaikeuttanut Suomessa vaadittavista kuulusteluista suoriutumista.
Koulutus toteutettiin osana Euroopan sosiaalirahaston rahoittamaa SPECIMA – Korkeasti koulutetut maahanmuuttajat -projektia, jota hallinnoi Turun työvoimatoimiston Kansainväliset palvelut. SPECIMA-projektin hankkima vastaavankaltainen pätevöitymiskoulutus maahanmuuttajataustaisille farmaseuteille alkaa 30.8.2005 Kuopion yliopistossa.