Pariisin poliisi valvoo kohta Telesten järjestelmillä
Telesten tehdasta Kaarinan Littoisissa laajennetaan parhaillaan, mutta varsinaisesta toiminnan laajentamisesta ei silti ole kysymys.
- Olemme vain keskittämässä kaikkia Turun alueen toimintoja tänne, kertoo Telesten tuotetarjonnasta vastaava liiketoimintajohtaja Hanno Narjus.
Rationalisointi tuo tehokkuutta tuotantoon, mutta myös Teleste Oyj:n liiketoiminta on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Vuonna 2009 yrityksen liikevaihto oli 142 miljoonaan euroa, ja koko konsernin palveluksessa oli 1260 työntekijää – niistä osa Saksassa, josta Teleste on hankkinut yrityskaupoilla palveluja sikäläisille asiakkailleen.
Vuonna 1954 perustetun Telesten liiketoiminta jakautuu tätä nykyä yhtäältä kaapeliverkkojärjestelmien rakentamiseen ja ylläpitoon, joissa se on Suomen suurin toimija, ja toisaalta videovalvontaverkkojen suunnitteluun, jossa se on Suomessa kiinnostunut vain hyvin vaativista kohteista, kuten esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentokentän uudesta valvontajärjestelmästä.
- Niissä olemme Suomessa markkinajohtaja ja se markkina on Suomessa varmasti myös kasvussa. Julkisen liikenteen valvontaan investoidaan, ja myös kaupunkivalvonta lisääntyy, Narjus uskoo.
Teleste sopeutuu moniin ympäristöihin
Yhtiö on kuitenkin pääasiassa vientiyritys: noin 90 prosenttia sen liikevaihdosta muodostuu muualla kuin Suomessa.
- Euroopassa on meidän kotimarkkinat, ja Länsi-Eurooppa muodostaa siitä ihan leijonanosan. USA ja Aasia eivät ole vielä voimakkaita panostuskohteita. Nämä markkinat vaativat aivan toisentyyppistä toimintamalliakin, Hanno Narjus selittää.
Euroopassa Telesten kaapeliliiketoiminnan kasvu on johtunut sen teknisestä joustavuudesta. Eri Euroopan maissa kaapeli-infrastruktuuria on rakennettu eriaikaisesti ja eri tavoilla. Teleste, jonka tuotteet voidaan sopeuttaa hyvin monenlaiseen ympäristöön, on tässä tilanteessa hyvin vahvoilla.
- Siellä ei vain voi myydä samaa tuotetta kaikkialla, kuten amerikkalaiset ja saksalaiset kilpailijamme, jotka ovat optimoineet tuotteensa omille suurille markkinoilleen, Narjus vertaa.
Telesten toisella osaamisalueella, videovalvontajärjestelmien rakentamisessa, lainsäädännölliset esteet eri maissa ovat alkaneet poistua viime vuosien aikana.
- Ilmapiiri on muuttunut ja syythän me tiedämme. Britanniassa videovalvonnalla on jo 20 vuoden mittainen perinne, mutta nyt muut maat alkavat tulla perässä, kertoo Narjus.
Teleste on parhaillaan mukana esimerkiksi Pariisin uuden videovalvontaratkaisun toimittamisessa.
- Siinä on kysymys huomattavan suuresta investoinnista, jossa me toimitamme ohjelmistot ja videovalvontaelementit. Tilauksen arvo meille on 6,9 miljoonaa euroa, mutta me olemme toki vain pieni osa konsortiota, joka teki kokonaistarjouksen. Partnerimme on Ineon (GDF Suez Group), jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo aiemminkin, Ranskan rautateiden videovalvontaratkaisujen yhteydessä.
- Tämänkaltainen yhteistyö on meille todella arvokasta. Haemme markkinoilta hyvin vaativia projekteja ja tietoa hankkeista pitää saada tarpeeksi ajoissa, Hanno Narjus sanoo.
![]() |
Telesten tuotetarjonnasta vastaava liiketoimintajohtaja Hanno Narjus. |
![]() |
Myös Ranskan valtion rautatieliikenneyhtiö SNCF on Telesten asiakas. |
anneli.perkio@y-lehti.fi