Varsinais-Suomella vahva logistinen asema
Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden palvelukeskus Valonia on kunnostautunut mittavien seminaarien pitäjänä. 16.2. oli vuorossa koko päivän logistiikkaseminaari Läänin virastotalossa.
Seminaarissa käsiteltiin monitahoisesti sitä, millaisia yrityskeskittymiä tulevaisuuden logistisessa kentässä Varsinais-Suomeen on muodostumassa. Muutokset kansainvälisessä kaupassa ja tuotantorakenteessa ovat globaaleja ja niillä on meillekin suuri merkitys.
Vaikka Varsinais-Suomi on jo nyt, se voisi tulevaisuudessa olla vielä merkittävämpi logistinen keskus. Positiivisen kehityksen esteeksi voi tietysti nousta monia tekijöitä, kuten tutkija Tomi Solakivi Turun kauppakorkeakoulusta osoitti.
- Pitkän laskutrendin jälkeen kuljetusten kustannukset ovat taas nousemassa, mistä voi olla monenlaisia seurauksia Suomessa, joka on kuitenkin logistisesti saari.
- Toisaalta varastokustannusten nouseminen suurissa keskuksissa tekee myös kauemmaksi sijoittumisesta suhteellisesti kannattavampaa. Kun suuryksikköliikenne on nyt taas voimakkaassa kasvussa ja Varsinais-Suomessa on kaksi satamaa, joissa on merkittävää suuryksikköliikennettä, sillä on väistämättömiä vaikutuksia logistiseen toimintaympäristöön täällä, ennusti Solakivi.
Logistiikkakeskukset ovat menossa yhä monimutkaisempaan suuntaan. Alan toimijoilla on tarvetta monenlaisille palveluille, varsinkin logistisen tiedon hallinnassa ja erilaisten lisäarvopalveluiden tuottamisessa.
- Varsinais-Suomi on siinä suhteessa parhaimpien maakuntien joukossa. Erityisesti kuljetusten helppous ja tavaraliikenteen yhteydet ovat meidän kilpailuetujamme. Lisäksi ruuhkautuminen on täällä vähäistä ja varastohinnat maltillisella tasolla
Turun Logicity-alueen monivuotinen puhemies Ari Niemelä puhui Varsinais-Suomen logistisesta kilpailukyvystä toiminnallisuuden näkökulmasta.
- Turun seutu on idän ja lännen solmukohta. LogiCityn kehittämistä on katsottu koko ajan hieman laajemman alueen kannalta. Esimerkiksi Trans-Siperian raideyhteys Pekingiin asti on mielenkiintoinen mahdollisuus, koska Venäjällä ei ole vahvaa tieverkkoa.
Monen kuljetusmuodon keskittyminen samalle alueelle luo arvaamattomia mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämiselle. Ari Niemelä tarjosi vain yhden esimerkin:
- Lentorahti merkitys ei nyt ole keskeinen, mutta se mahdollistaa esimerkiksi nopeakiertoisen kokoonpanoteollisuuden sijoittumisen Turun seudulle tulevaisuudessa. Pikalentorahdissa Turun kentällä on jo enemmän liikennettä kuin esimerkiksi Vantaalla.
![]() |
Turun Logicityn puolestapuhuja Ari Niemelä mainostaa Turun seutua on idän ja lännen solmukohtana. |
anneli.perkio@y-lehti.fi