Vaihtoehtoiselle päiväkodille on kysyntää

Salossa toimiva Aurinkoleijona on Varsinais-Suomen ainoa Montessori-päiväkoti. Montessori-pedagogiikka keskittyy työnilon ja yksilön huomioimiseen. Pääajatus on ”Auta minua tekemään itse”.

Usein Montessori-päiväkotia pyörittää kannatusyhdistys, mutta Aurinkoleijona Oy:n perusti Annikka ja tytär Päivi Isopuro vuonna 1998. Ensimmäinen yksikkö aloitti toimintansa Halikossa, ja Salon yksikkö starttasi 2008.

- Päivi oli juuri valmistunut sosionomiksi ja harjoitellessaan Saksassa innostui tästä pedagogiikasta. Alussa meillä oli 10 lasta, nyt kaikkiaan 53, Annikka Isopuro kertoo alkuhetkistä.

Kasvatusalan tutkinnon lisäksi Montessori-päiväkodissa työskenteleviltä kasvattajilta vaaditaan ohjaajakoulutusta, ja henkilökunnasta osa onkin opiskelemassa tai valmistumassa. Päiväkodin yksiköt työllistävät Päivin lisäksi yhdeksän työntekijää.

Tiukka valvonta

Lasten vanhempia yhdistää halu saada lapselle laadukasta hoitoa, joka huomioi lapsen yksilönä ja kasvattaa sosiaalisuuteen. He voivat hakea Kelalta yksityisen hoidon tukea, ja kaupungit ja kunnat voivat määritellä oman tukensa osuuden päiväkodille. Loput maksavat vanhemmat. Nykyään kuntalisä on sidottu sosiaali- ja terveystoimen hintaindeksiin.

- Hoito ei voi olla satasta kalliimpaa kunnalliseen hoitoon verrattuna, Päivi toteaa.

Annikka lisää, että yrittäjät käytännössä maksaa kaikesta enemmän:

- Meitä myös valvotaan tiukemmin kuin kunnan palveluntuottajia. Mutta alkutaipaleeseen verrattuna nykyään nähdään yksityisetkin luotettavina sosiaalipalveluiden tuottajina. Ennakkoluulot ovat vähentyneet.

Päivi mainitsee alan kannattavuusprosenttien olevan todella alhaiset. Henkilökunta on erikoiskoulutettua, ruoka tehdään itse ja oppimateriaalit ovat kalliita. Yrittäminen tarkoittaa kaiken laskemista erityisen tarkkaan. Liikevaihto on 450 000 euron tuntumassa.

- Tämä on kutsumustyötä. Emme tekisi tätä, ellemme todella tykkäisi työstämme, naiset tiivistävät.

Salossa on paljon lapsiperheitä, joista monet kansainvälisiä. Kysyntä on kasvanut, ja isommat tilat ovat toivelistalla. Nykyään hallinnointiin keskittyvä Päivi on aloittanut Yrityssalon naisjohtajakoulutuksen.


Ilmari, 3 vuotta, Päivi sylissään puolitoistavuotias Elias, Annikka, Mika, 5 vuotta ja Aino, 6 vuotta, paneutuvat tehtävänratkaisuun ennen lounasta.

–a-ss

Julkaistu 03/2011        
Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa