Yrittäjänaiselle perheen ja työn yhteen sovittaminen erityisen vaikeaa
Yrittäjän kehno sosiaaliturva on merkittävä syy siihen, että nuoret eivät halua yrittäjiksi. Puute näkyy selvimmin siinä vaiheessa, kun nuori yrittäjänainen haluaisi tulla äidiksi.
- Tilanne voi olla todella vaikea ja johtaa jopa yritystoiminnan lopettamiseen. Kuinka esimerkiksi yksin työskentelevä kampaaja voisi olla vuoden pois töistä ilman, että se oleellisesti haittaisi hänen yritystään, Turun Yrittäjänaisten puheenjohtaja Terttu Lilja kysyy.
Noin kahden ja puolensadan yrittäjänaisen joukkoa luotsaava puheenjohtaja toivoo, että yrittäjille voitaisiin luoda lomitusjärjestelmä samaan tapaan kuin maatalousyrittäjillä jo on.
- Maksumiehistä yhteiskunnassa tietysti aina on pulaa, mutta hyvällä tahdolla saataisiin varmasti edes pieniä parannuksia aikaan. Yrittäjä on palkansaajaan verrattuna todella yksin ja oman onnensa nojassa, Lilja huomauttaa.
Yhdessäolosta iloa ja voimaa
Turun Yrittäjänaiset perustettiin 1947, heti Suomen Yrittäjänaisten Keskusliiton perustamisen jälkeen. Alkuaikoina oli tärkeintä päästä ulos ikuisen kahvinkeittäjän roolista ja saada yrittävien naisten ääni kuulluksi. Ajat ovat muuttuneet, mutta yhä vielä nainen joutuu todistamaan uskottavuutensa miestä painokkaammin.
- Väheksyntä on tullut hienovaraisemmaksi, mutta kyllä sitä vielä on. Tämänkin takia naisyrittäjien omia yhdistyksiä tarvitaan, Terttu Lilja sanoo.
Turun Yrittäjänaiset järjestävät joka vuosi muutamia virkistys- ja koulutustapahtumia. Ohjelmaan kuuluu myös hyväntekeväisyys, viime keväänä pidettiin muotinäytös, jonka tuotto lahjoitettiin Turun Ensi- ja turvakodille.
- Meillä on valtavan hyvä yhteishenki. Yhteisistä tilaisuuksista saa aina paljon iloa ja voimia jaksaa omassa työssä. Tämänkin takia toivoisin, että mahdollisimman monet yrittäjänaiset liittyisivät meidän joukkoomme, Lilja sanoo.
Sukupolvenvaihdos herättää ristiriitaisia tunteita
Terttu Lilja on työskennellyt yrittäjänä omien sanojensa mukaan koko ikänsä. Hän on kasvanut kiinni vanhempiensa 63 vuotta sitten perustamaan yritykseen, Lasiluoto Oy:n.
Yrityksessä leikataan lasia sekä valmistetaan peilejä ja eristyslaseja. Se työllistää Turussa ja Piikkiössä yhteensä 36 ihmistä. Nyt yrityksessä on käynnistetty sukupolvenvaihdos ja tarkoituksena on, että Liljan tytär ja poika jonain päivänä ottavat yhtiön hoitoonsa.
- Äitinä sukupolvenvaihdos herättää ristiriitaisia tunteita. Toisaalta iloitsen lasten päätöksestä tulla yritykseen, toisaalta tunnen huolta kun tiedän, mitä kaikkea yrittäjyyteen liittyy. Itse tunsin aikoinaan yrityksen onnistuneen jatkamisen aikamoisena paineena ja kuvittelin, ettei missään saa epäonnistua. Nyt osaan jo suhtautua asioihin realistisemmin, Lilja kertoo. -pv.
[18_9260129.jpg]
![]() |
Turun Yritt?j?naisten puheenjohtaja Terttu Lilja toivoo helpotusta etenkin nuorten naisyritt?jien asemaan. Jos perheen perustaminen on ylivoimaisen vaikeaa, ei yrityksillek??n synny jatkajia. Taustalla Liljan omat yritt?jyyskasvattajat, vanhemmat Elli ja Eero Luoto. |