Kiropraktikko hoitaa selkäkipuja ilman lääkkeitä
Suuri osa suomalaisten sairaslomista johtuu selkävaivoista. Sairaslomat voivat venyä pitkiksikin ja varsinkin yrittäjälle töistä pois jääminen on hankala asia. Kiropraktiikka selkävaivojen hoidossa on suomalaisille vielä suhteellisen tuntematon hoitomuoto.
- Suurin osa selkäkivuista on mekaanisia eli johtuvat nivelten väärästä asennosta tai huonosta liikkuvuudesta. Kiropraktikko voi hoitaa tällaisia vaivoja ilman lääkkeitä ja suhteellisen nopeasti. Nopea hoito säästää myös sairasloma-ajan kustannuksia, sanoo kiropraktikko Heikki Helminen Chirohelmestä.
- Hoidon tarve arvioidaan tietysti aina potilaskohtaisesta, mutta aika tavallinen hoitokertojen määrä on kolme kertaa parin viikon sisällä. Usein potilas on työkykyinen jo ensimmäisen hoitokerran jälkeen, jatkaa vaimo Pia Helminen, joka toimii myös kiropraktikkona Chirohelmessä. Turkulainen Chirohelmi aloitti toimintansa vuonna 2008. Sitä ennen Helmiset työskentelivät molemmat Jyväskylässä. Heikki tekee edelleen muutaman päivän viikossa töitä Jyväskylan Terveystalossa.
Hoidon pituuteen vaikuttaa yleensä myös se, kuinka pitkään selkäkipu on jatkunut. Vuosikymmeniä vaivanneiden kipujen hoito kestää kauemmin kuin vasta vähän aikaa kestäneiden kipujen. Potilaat saavat myös kotiharjoituksia, joilla nopeutetaan hoitoa ja toisaalta ylläpidetään selän kuntoa.
Manipulointia ja mobilisointia
Kiropraktikko hoitaa selkävaivoja mobilisoimalla ja manipuloimalla. Käytännössä se tarkoittaa nivelten asentamista oikeaan kohtaan ja niiden liikkuvuuden parantamista. Toisin kuin usein luullaan kiropraktikon hoidot eivät Helmisten mukaan ole kivuliaita.
- Hoito ei todellakaan satu. Kiropraktiikka on tekniikka- eikä voimalaji. Hoidosta joskus kuuluvat naksahdukset kuulostavat usein pahemmalta kuin tuntuvat. Naksahdusten aikaansaaminen ei kuitenkaan ole hoidon tavoite, Heikki sanoo.
- Ennakkoluulot vähentyisivät varmasti, jos ihmisillä olisi mahdollisuus seurata kiropraktikon työskentelyä, Pia arvelee.
Hyvä ryhti pitää selän kunnossa
Helmisten vinkit selän kunnosta huolehtimiseen ovat yksinkertaisia.
- Selkävaivojen ehkäisyssä hyvä ryhti on kaikkein tärkein. Pitäisi pitää pää korkealla ja hartiat takana. Seuraavana tulee säännöllinen ja monipuolinen liikunta, Pia sanoo.
- Liikkua pitäisi myös työpäivän aikana. Päätetyötä tekevän olisi hyvä puolen tunnin välein esimerkiksi nousta seisomaan tai liikutella hartioita ja alaselkää, Heikki jatkaa.
![]() |
Heikki Helminen kokeilee, miten Pia Helmisen selän nikamat liikkuvat. |
-eh