Energiansäästö yrityksissä voi olla pienestä kiinni
- Energiatehokkuus ja materiaalitehokkuus ovat tuotantoyrityksissä rinnakkain kulkevia asioita. Yrityksen hiilijalanjälkeen vaikuttaa oman energiankäytön lisäksi se energia, mitä on käytetty sen käyttämien materiaalien tuottamisessa. Asiaa voi olla vaikea mieltää, jos materiaali tulee yritykseen jo jotenkin jalostettuna, sanoo johtava energia-asiantuntija Anne Ahtiainen Valoniasta.
Yrityksen oman energiankäytön laskeminen on helpompaa.
- Se riippuu tietenkin siitä, mitä yritys tekee. Esimerkiksi kampaaja voi laskea energiamäärän per asiakas.
Varsinais-Suomen kestävän kehityksen ja energia-asioiden asiantuntija- ja palveluorganisaatio Valonia neuvoo kansalaisia ja myös yrityksiä kehityksen mukaisen toiminnassa.
- Pk-yrityksissä jää helpommin huomioimatta se energiankulutus, mikä ei liity niiden ydinliiketoimintaan. Kokonaisuutta on usein vaikea ajatella, mutta se on tärkeä. Jos korjaa yhden asian, se voi aiheuttaa kustannuksia jossakin toisaalla, Ahtiainen muistuttaa.
Hyvän esimerkin tarjoavat vaikkapa tehdaspalvelujärjestelmät.
- Esimerkiksi paineilmaverkko on hyvin herkkä vuodoille, eikä sitä läheskään aina päivitetä, kun siihen tulee uusia laitteita. Samoin vettä ja höyryä menee paljon hukkaan yrityksissä. Pitäisi selvittää, voiko sitä käyttää hyödyksi.
Monissa pk-yrityksissä voidaan helposti tehdä energiatehokkaita toimenpiteitä, jotka maksavat itsensä takaisin parissa vuodessa. Ja mikä parasta, niihin saa myös julkista apua.
- Lähes joka toimialalla on voi tehdä energiatehokkuussopimuksen ja Ely-keskuksen kautta voi saada energia-avustuksia investointeihin. Tosin ihan pieniä energiaratkaisuja ei tueta. Yritykseen on mahdollista saada myös energiakatselmus, jossa katsotaan koko toiminta läpi energiatehokkuuden kannalta. Se on aika raskas toimenpide, jossa käydään läpi paljon asioita, mutta se kannattaa tehdä, Ahtiainen kannustaa.
Tärkeää on myös opastaa henkilökuntaa uusien laitteiden käyttöön ja miettiä esimerkiksi, mitä laitteita kannattaa pitää valmiustilassa.
- Energiatehokkaalla ajattelulla ei ole kuitenkaan tarkoitus tehdä elämää vaikeaksi. Ei kannata säästää kilowattia yhdessä paikassa, jos työntekijä joutuu sitten odottamaan laitteen lämpenemistä, Anne Ahtiainen suhteellistaa.
![]() |
Ei ole sama, mitä polttoainetta käyttää yrityksen lämmitykseen. Valonian Anne Ahtiainen neuvoo tarvittaessa. |
anneli.perkio@y-lehti.fi