Tarvitaanko yrittäjyyskasvatusta?
Otsikon kysymys on provosoiva, sillä ainakin yrittäjäkasvatusseminaarissa Turun yliopistolla 21.3. vallitsi suuri yhteisymmärrys yrittäjäkasvatuksen merkityksestä jopa koko maan tulevaisuudelle. Tilaisuuden järjestäjiin kuuluivat muun muassa Turun Yliopisto, OAJ, Varsinais-Suomen Yrittäjät ja Turun Seudun Kehittämiskeskus.
Yrittäjäkasvatusta tarvitaan siksikin, että nuoret näkisivät yrittäjyyden yhtenä vaihtoehtona palkkatyölle. Tilaisuuden avannut kulttuuriministeri Stefan Wallin muistutti, että yrittäjyyskasvatuksessa tärkeintä on vallitseva yrittäjäasenneilmapiiri.
Yritteliäisyyteen nuoria pitäisi kasvattaa muutenkin kuin vain tulevaisuuden yrittäjiä heistä toivoen. Yrittäjyyskasvatuksen professori Jaana Seikkula-Leinon alustuksessa yrittäjäkasvatus nähtiin kansalaistaitona, joka vahvistaa nuorten itsetuntoa heidän tulevaisuudensuunnitelmistaan riippumatta.
- Ongelmana on perinteinen koulutus: uskalletaanko kouluissa ottaa riskejä? Sanoisin, että vähemmän. Mennään ihan varman päälle, vaikka virheistä opittaisiin. Työ- ja elinkeinoelämään tarvitaan enemmän sellaista porukkaa, joka toimii yritteliäästi, professori kuulutti.
Turun Yrittäjien puheenjohtaja Pentti Salonen korosti omassa puheenvuorossaan, että Suomen talouden perusta on yrittäjyydessä ja menestyvässä yritystoiminnassa.
- Tarvitsemme tulevaisuudessa sekä jatkajia olemassa oleviin yrityksiin että uusien yritysten perustajia. Suomi ei pyöri ilman tervettä yritystoimintaa. Niin koulumaailman kuin meidän yrittäjienkin tulee viestittää sanomaa, että yrittäminen on kivaa.
Yrittäjäkasvatuksen vastuu on meillä kaikilla: niin opettajilla kuin yrittäjilläkin. Opettajien ja työelämän vuorovaikutus nähtiin tärkeänä, mutta myös yrittäjillä on erityisesti näin kesän lähestyessä tärkeä tehtävä. Tarjoaako oma yrityksesi nuorille kesätöitä tänä kesänä? Nuorten pitäisi saada kontakteja työelämään jo ennen mahdollisia opiskelupäätöksiäkin.
Illan ohjelmassa oli viimeisenä paneelikeskustelu, johon osallistuivat kaikki seminaarin alustajat sekä kansanedustajat Ilkka Kanerva, Ilkka Kantola ja Timo Kaunisto. YES-keskuksen Johanna Vainion vetämä keskustelu keskittyi pohtimaan, millaista yrittäjyyskasvatus on tulevaisuudessa. Paljon yleisökysymyksiäkin kirvoittanut keskustelu venyi yli sille asetetun ajan. Näistä asioista halutaan ja niistä pitääkin puhua.
![]() |
Kulttuuriministeri Stefan Wallin avasi illan keskustelun yrittäjyyskasvatuksesta. |
![]() |
Yrittäjyyskasvatuksen professori Jaana Seikkula-Leinon pitää yrittäjäkasvatusta kansalaistaitona. |
anneli.perkio@y-lehti.fi