Harjoittelujaksolla opitaan oma-aloitteisuutta ja yrittäjähenkisyyttä
-Kyllä mä joskus jo vakaasti päätin, että en koskaan enää ota harjoittelijaksi näitä toisen vuosikurssin opiskelijoita, mutta Ville taisi muuttaa mun ajatukseni, kertoo Tommi Tuomi. Tommi on turkulainen kolmikymppinen sähköalan yrittäjä ja Ville opiskelee tietoliikenneasentajaksi Raision Ammattiopistossa. 10 viikon työharjoittelu on juuri päättynyt ja miehet keskustelevat mahdollisesta kesätyöpaikasta. Pienessä yrityksessä työntekijöiden valinta on tarkkaa puuhaa.
-Asenne työn tekemistä kohtaan ja oma-aloitteisuus on näissä hommissa tärkeää. Harjoittelijasta itsestään se riippuu, mitä töitä uskaltaa antaa. Luottamusta annetaan, jos se osataan kantaa, Tommi summaa. –Isoissa firmoissa vastuuhenkilö istuu jossain konttorissa, mutta tässä kun minä itse olen tämä firma, niin töitä tehdään yhdessä ja myös harjoittelija pääsee oikeisiin töihin. Kahvinkeittäjäksi ei opiskelijaharjoittelijaa kannata ottaa, se ei ole kenenkään etu.
Omat asiat on opittava hoitamaan
Myös naantalilainen 18-vuotias Ville Hyvönen on harjoittelujaksoon tyytyväinen. –Kyllä tämä oli paljon mukavampaa kuin osasin odottaa, tästä jäi paljon käteen myös kevään koulujaksoja varten. Oli mukavaa, kun pääsin tekemään oikeita hommia eikä tarvinnut olla pelkästään apupoikana.
Raision Ammattiopiston opiskelijat ovat suoraan yhteydessä yrityksiin ja etsivät itse omat harjoittelupaikkansa. –Se on ihan niin kuin pitääkin, Tommi toteaa. –Ei tässä maailmassa myöhemminkään kukaan tule mitään antamaan vaan itse on omat asiat opittava hoitamaan.
Sähköasennus Tuomi tekee sähkötöitä taloyhtiöille, kotitalouksille ja yrityksille. Tommi Tuomi opiskeli Turun Ammatti-instituutissa ja suoritti sähkövoimatekniikan perustutkinnon. –Ehdin olla työssä toisen palveluksessa seitsemän vuotta, mutta viiden työvuoden jälkeen aloin tosissani suunnitella oman yrityksen perustamista. 2007 sitten ajatus omasta yrityksestä toteutui, Tommi kertoo. -Äiti oli yrittäjä, joten tiesin, mistä tässä on kysymys. Kun viimeisimmässä työpaikassani itseäni nuorempi kaveri lähti ja pisti firman pystyyn, niin minä päätin, että painelen perässä.
Ikävä työnantaja on yritysgeneraattori
Mikä sitten johtaa yrittäjyyteen, veto vai työntö, Tommi ei osaa sanoa, mutta naurahtaa, että joissain tapauksissa ikävä työnantaja voi olla hyvä generaattori tuottamaan uusia pienyrityksiä. Sähköasennus Tuomi palkkasi ensimmäisen työntekijänsä alkuvuodesta. –Kyllä tässä toiminta hiukan laajenee koko ajan. Varastohalli otettiin käyttöön helmikuussa. Siihen saakka varastona oli pakettiauto ja toimisto oli kotona.
Työntekijän palkkaaminen on yrittäjälle merkittävä askel. –Kyllä yksinyrittäjänä toimiminen on ihan hyvä vaihtoehto, mutta yhden ihmisen aika ja työpanos on rajallinen. Jos on hiukankin muita suunnitelmia, kuin jatkaa niin kuin ennenkin, niin on vain uskallettava. Ei tässä miksikään sadan työntekijän konserniksi ole tarkoitus laajentua, tavoitteena on pitää tämä hallinnassa ja olla jatkossakin itse käytännön työssä mukana.
Pienessä yrityksessä omistaja ja työntekijä tekevät töitä yhdessä. Harjoittelija oppii kantamaan vastuuta oman työnsä laadusta. Opiskelija pääsee myös näkemään läheltä sen, miten yrittäjyys sitoo ja vaatii välillä uhrautumista. Koulun penkillä istuminen on vain pieni osa oppimista, työnteossa mitataan todellinen kiinnostus alaa kohtaan ja kasvatetaan oma-aloitteisuutta ja yrittäjähenkisyyttä.
Tommi Tuomi tekee Villen oppilaitokselle kirjallisen arvostelun harjoittelijan suoriutumisesta. –Kyllä täällä Villelle olisi töitä vaikka heti, mutta koulu kannattaa käydä ensin loppuun, Tommi Tuomi sanoo. Palo yrittäjäksi paistaa jo Villenkin silmistä.
![]() |
Ville on Tommin opastuksessa koonnut valmiiksi omakotitalon ryhmäkeskuksen, |