Oikeaa tietoa talousvesien käsittelystä on vaikea saada

Vesienhuoltoalan yrittäjät tyhjän päällä

Tempoileva ja huonosti ymmärretty jätevesilaki on saattanut suuren joukon yrittäjiä pulaan. Kiinteistöjen jätevesiratkaisuihin erikoistuneet suunnittelijat ja laitevalmistajat putosivat tyhjän päälle viime syksynä, kun perustuslakivaliokunta kumosi vuonna 2004 annetun jätevesiasetuksen.

Uusi asetus jätevesien käsittelystä annettiin viime maaliskuussa.

– Asetuksen sisältö ei muuttunut entisestä juuri lainkaan, mutta tällainen tempoilu lisää ihmisten epätietoisuutta. Jo ennestäänkin jätevesien käsittelystä ja sen vaatimuksista on tiedotettu huonosti. Nyt tuntuu, että on menty takapakkia monta vuotta, yrittäjä Reijo Viljanen Marttilasta sanoo. Viljasen HKH-Palvelut tekee myös suunnitelmia jätevesien käsittelystä.

Viemäriverkoston ulkopuolella olevien kiinteistöjen on käsiteltävä talousvetensä asianmukaisesti viimeistään 15.3.2016. Jos kiinteistön nykyinen käsittelylaitteisto ei täytä asetuksen puhdistusvaatimuksia, laitteet on uusittava.

Vaatimukset eivät koske kiinteistöjä, joissa ei ole vesivessaa ja joissa vesi kannetaan kaivosta. Kiinteistönomistajat, jotka ovat täyttäneet 68 vuotta ennen 9.3.2011 ja asuvat kiinteistössä vakituisesti, saavat automaattisesti lykkäystä eli käytännössä eivät joudu rakentamaan uutta vesienkäsittelylaitteistoa. Lykkäystä voi saada myös joistain sosiaalisista syistä, kuten työttömyyden tai sairauden takia.

Monet luulevat, ettei asia koske heitä

Jo tällä hetkellä kaikilla viemäriverkostojen ulkopuolella olevilla kiinteistöillä pitäisi olla jätevesiselvitys, jonka viranomaiset halutessaan voivat nähdä. Vuonna 2007 ilmestyneen tutkimuksen mukaan kiinteistönomistajat eivät ymmärtäneet suunnitelman merkitystä ja jos sellainen oli olemassa, se oli tehty hätäisesti ja niin, että elinkaariajattelu oli unohtunut. Ammattisuunnittelijoita ei juuri käytetty. Tutkimus tehtiin Länsi-Uudellamaalla ja sen tuottivat Länsi-Uudenmaan Vesi ja Ympäristö ry sekä Uudenmaan Liitto.

– Tämä kuvaa edelleen sitä tietämättömyyttä, joka asian ympärillä on. Monet luulevat, ettei koko juttu koske heitä. Eivätkä yrittäjät ja kuntien edustajat ole olleet sen viisaampia, kun kerran tietoa ei ole saatu tarpeeksi. Meillä asetus sysäsi vastuun heti kunnille, sanottiin, mitä määräaikaan mennessä on tehtävä, mutta ei annettu mitään työkaluja. Monissa kunnissa ei ollut edes vesienhuollon kehittämissuunnitelmaa. Ruotsissa asia hoidettiin niin, että kunnat kysyivät ensin asukkaidensa vesienhuoltotilanteen ja vasta sitten lähdettiin suunnittelemaan jatkoa, Viljanen kertoo.

2004 annettu ensimmäisen laki ja asetus kiinteistöjen vesienhuollosta tuotti myös lieveilmiöitä. Muutamat innokkaat myyjät kauppasivat kiinteistöihin kalliita laitteistoja, jotka eivät toimineet. Tämä lisäsi entisestään ihmisten epäluuloa ja vastahakoisuutta uusia määräyksiä kohtaan.

– Toimivan laitteiston saa tilanteesta riippuen noin 2000 – 10 000 eurolla. Usein riittää se, että jo olemassa olevaa järjestelmää korjataan. Tietoa kannattaa kysyä paikallisesta vesiensuojeluyhdistyksestä tai Valoniasta, Viljanen sanoo.

Asiasta tiedotettu huonosti

Uponor Suomi Oy on toimittanut pitkään haja-asutusalueiden jätevesituotteita ja on alan markkinajohtajia. Kun keskustelu jätevesilain muuttamisesta alkoi viime syksynä, laitekauppa hiljeni tuntuvasti, tuotehallintapäällikkö Jaana Suur-Askola kertoo.

– Aiheesta puhuttiin ja kirjoitettiin paljon. Informaatiotulvassa oli jopa huvittavia piirteitä, kun asiaa ei ymmärretty. Itse asiahan ei ole ollut muuttumassa miksikään, eli puhdistuslaitteet on hankittava määräaikaan mennessä. Uusi laki toi vähän helpotuksia laitteiden vaatimustasoon ja nyt suurempi osa kohteista pystytään hoitamaan yksinkertaisemmilla laitteilla.

Osa vesihuoltoalan suunnittelijoista ja laiteasentajista on talven aikana lopettanut toimintansa. Laitekauppa on hiljalleen piristymässä.

– Kestää kuitenkin pitkään, ennen kuin markkina elpyy kunnolla, Suur-Askola veikkaa.



Kilometritehdas kutsuu vesienhuoltoalan yrittäjiä, jos oikea tieto ei pian tavoita kiinteistönomistajia. Reijo Viljanen on yksi niistä yrittäjistä, joita tempoileva ja epäselvä jätevesiasetus harmittaa.


Julkaistu 05/2011        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa