Suoraa tukea kehityshaluisille pk-yrityksille
Meriteollisuuden tilanteen nopeasta kehittymisestä johtuen Valtioneuvostokin on havahtunut tilanteeseen ja Varsinais-Suomelle on ensimmäistä kertaa myönnetty mittavia investointitukia äkilliseen rakennemuutokseen tarvittavia toimenpiteitä varten.
- Ely-keskuksen kautta jaettavaa investointitukea on yhteensä useita miljoonia ja se tullaan käyttämään suoriin yritystukiin pk-yrityksille, lupaa Varsinais-Suomen ELY-keskuksen työllisyys- ja yrittäjyysasioista vastaavan osaston päällikkö Kimmo Puolitaival.
- Rahoitusta suunnataan meriteollisuusverkoston kehityshaluisille yrityksille, jotka voivat kasvaa ja kansainvälistyä ja vetää imussaan muitakin yrityksiä.
Myös meriteollisuuden ulkopuolisilla teollisuuden toimialoilla on mahdollisuus saada Varsinais-Suomessa tukea kansainvälistymistä edistäviin merkittäviin kone- ja laiteinvestointeihin tämän vuoden aikana. Koulutus- ja kehityshankkeisiin on jo pitkään ollut runsasta rahoitusta saatavilla, mutta siihenkin on tulossa vielä lisärahaa.
Varsinaissuomalaisilla pk-yrityksillä on siis nyt todella hyvä tilanne saada tukea toimenpiteilleen, joilla ponnistella ylös aallonpohjasta.
Sparrausta ja uusia liiketoimintamahdollisuuksia
Viime elokuussa meriteollisuuden rakennemuutosjohtajana Turussa aloittanut Ari Nousiainen kertoo yllättyneensä siitä, ettei valtiolla ollut äkillisen rakennemuutoksen varalta mitään selkeää toimintatapaa.
- Ongelma oli alihankkijaverkoston suuri koko ja se, että vaikeudet koskevat oikeastaan koko Suomen meriteollisuutta, hän arvelee. Viime syksy menikin siihen, että toimiala saatiin äkillisen rakennemuutoksen toimien alle.
- Päätös tuli 1.12. ja vasta sen jälkeen on voitu miettiä strategiaa ja luoda pelisääntöjä. Turussa perustettiin rakennemuutostoimisto, jota minä nyt johdan, Nousiainen kertoo.
Organisaation tarkoituksena on toimia yrityssparraajana: analysoida kunkin yrityksen tarpeet ja ohjata ne niille kuuluvien tukien piiriin. Rakennemuutostoimisto järjestää yrityksille muun muassa teemapäiviä aihealueista, joita ne ovat itse toivoneet.
Tärkeä tehtävä on myös kartoittaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia meriklusterin yrityksille.
- Uusi mahdollisuus olisi esimerkiksi risteilijöiden korjaus- ja saneerausrakentaminen, jossa olisi valtavat markkinat, mutta johon suomalaisyritykset ovat osallistuneet vasta vähäisessä määrin. Tiedän jo parikin yritysrypästä, jotka olisivat kiinnostuneet tällaisesta toiminnasta, Ari Nousiainen mainitsee.
Hänen toimistollaan on valmistelun alla myös erityisiä teemajärjestelyjä, joilla haetaan yrityksille uusia mahdollisia toimintamalleja.
- Venäjän uudet markkinamahdollisuudet on yksi teema eli etsitään sinne muitakin kuin vain laivoihin liittyviä tuotteita, kestävän kehityksen rakentaminen eli ns. kevytrakentaminen on toinen. Tutkimme myös erityisesti Koreaa meriteollisuuden vientimahdollisuutena, Nousiainen kertoo.
Ely-keskuksella on nyt siis rahaa käytettävissä suoraan yritystukeenkin, mutta Ari Nousiainen muistuttaa, että siinä tapauksessa yrityksen on osoitettava, mihin se on menossa.
- Tuella autetaan yrityksiä uusille toimialueille, jotka eivät ole niin telakkasidonnaisia. Me autamme yrityksiä hakuvalmisteluissa, mutta Ely-keskus päättää niistä viime kädessä
![]() |
Rakennemuutosjohtaja Ari Nousiainen kartoittaa tiiminsä kanssa teollisuusyrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. |