Harmaa talous tuo rehellisille veronmaksajille monen miljardin lisälaskun vuodessa
- Pystyisin työllistämään kaksi miestä, jos pimeän työn tekijöitä ei olisi. Eläkeläiset, työttömät, maanviljelijät ja taksikuskit tekevät pimeästi töitä ja vievät jo sovittuja urakoita, varsinaissuomalainen rakennusalan yrittäjä sanoo. Hän on läheltä seurannut, miten sairas- tai työttömyyseläkkeellä olevat naapurit lähtevät joka aamu töihin. Koijareiden käräyttämistä hän ei viitsi tehdä, sillä pienellä kylällä huonommatkin naapuruussuhteet ovat arvossaan.
- Itselläni on hyvä työtilanne. Täällä on paljon kesäasuntoja ja remontoitavaa riittää. Usein olen törmännyt siihen, että kuukauden-parin päästä aloitettavaksi sovittu työ on jo tehty siinä vaiheessa, kun ilmoittaudun sitä aloittamaan. Pimeästi saa kaverin äkkiä paikan päälle. Asiakkaat eivät aina näytä edes ymmärtävän, mitä ovat tekemässä, tuohtunut yrittäjä sanoo.
Harmaan talouden yhteiskunnalle aiheuttamia vahinkoja ei kukaan tiedä tarkkaan. Arvioidaan, että menetykset olisivat vuodessa useita miljardeja euroja. Harmaan talouden käsitteeseen mahtuu monenlaisia yrittäjiä ikkunanpesijöistä laivanrakentajiin. Yhteistä heille on laissa yrittäjille säädettyjen velvoitteiden laiminlyönti.
Rikoksella saadut rahat peritään korkoineen takaisin
Poliisin mahdollisuudet harmaan talouden kitkemiseen ovat rajalliset. Turussa harmaata taloutta ja muita talousrikoksia tutkii 19-jäseninen yksikkö, jota vetää rikosylikomisario Martti Leppänen.
- Suurimmat ongelmat löytyvät alihankintaketjuista. Suurten yritysten omat asiat ovat yleensä kunnossa, mutta alihankkijoita ei valvo kukaan. Rakennus-, ravintola- ja laivanrakennusalat ovat tyypillisimpiä harmaan talouden pesäpaikkoja, mutta kyllä sitä on kaikkialla, missä yritystoimintaa yleensäkin, hän sanoo.
Tehokkaimpia harmaan talouden vastatoimia on Leppäsen mielestä rikoksella saadun hyödyn tehokas takaisinperintä. Se tekee rikoksesta kannattamattoman eikä esimerkki houkuttele uusia yrittäjiä.
- Tätä puolta onkin viime aikoina tehostettu. Rahat kaivetaan esiin, olivatpa ne sitten Suomessa tai ulkomailla. Toinen tärkeä asia olisi liiketoimintakieltojen tiukempi valvonta. Liiketoimintakieltoja on nyt langetettu pari vuotta. Niiden valvominen annettiin poliisin tehtäväksi, mutta lisäresursseja tähän ei tullut. Valvonta-aika on nyt pois tutkinnasta, Leppänen toteaa.
Turussa talousrikoksia selvitetään tehokkaasti. Keskimääräinen tutkinta-aika on 200 vuorokautta, kun koko maan keskiarvo on 400 vuorokautta.
- Kaikki epäillyt rikokset tulee ilmoittaa. Ne voi ilmoittaa joko poliisille, tai esimerkiksi veroviranomaisille, jotka vievät asian eteenpäin.
Rehellisen yrittämisen edellytyksiä parannettava
Keskusta, Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset tekivät hallitukselle marraskuussa välikysymyksen harmaasta taloudesta. Välikysymyskeskustelussa kansanedustaja Mauri Salo (kesk.) toi esiin muun muassa työnantajamaksujen osuuden harmaan talouden synnyssä.
- Peruskysymys harmaan talouden torjumiseksi on rehellisen työnteon ja yrittäjyyden edellytysten parantaminen. Korkeat työvoimakustannukset ovat monissa yrityksissä syy siihen, ettei työntekijöitä palkata tai että joissakin tapauksissa työntekijä palkataan pimeästi. Tarvitaan myös yrittäjäbyrokratian karsimista. On outoa, ettei nyky-yhteiskunnassa vieläkään ole päästy järjestelmään, jossa keskeiset verot ja pakolliset työnantajamaksut voisi suorittaa könttäsummana, Salo sanoi Keskustan ryhmäpuheenvuorossa.
Salo muistutti, ettei harmaa talous enää ole pientä, kotikutoista puuhastelua. Sen torjuminen vaatii hyvää, kansainvälistä viranomaisyhteistyötä ja pelisääntöjen kehittämistä etenkin EU:ssa.
- On puututtava yhä laajempaan, veroparatiisiyhtiöitä hyväksikäyttäen tehtävään kaksoislaskutukseen idänkaupassa. Toinen puuttumista vaativa kohde on arvopaperikauppaan liittyvien pääomatulojen pimittäminen. Kolmas, muttei vähäinen täsmätoimien kohde olisi konkurssin jälkeen tai muutoin toimimattomiksi julistautuneiden osakeyhtiöiden siivoaminen kaupparekisteristä, Mauri Salo sanoi.
[23_Pc100564.jpg]
![]() |
Vastuunsa laiminly?v?t yritt?j?t l?hett?v?t ison laskun rehellisille veronmaksajille. |
Pirkko Varjo