Muotoilijan työ voi alkaa leikkaussalista
Kun sairaalan leikkaussalissa on menossa operaatio, lääkäreiden ja hoitajien lisäksi leikkauspöydän vieressä voi seistä myös muotoilija. Hän ei ole eksynyt joukkoon vahingossa, muotoilujohtaja Heikki Salo turkulaisesta ED-Designista kertoo.
– Laitteiden käytettävyys on yksi tärkeimmistä muotoiluun vaikuttavista asioista ja siitä saa selvän vain olemalla siellä, missä laitteita käytetään.
Salo on suunnitellut muun muassa anestesiatyöasemia yli kaksikymmentä vuotta. Hän on päässyt tutustumaan sairaaloiden arkeen ja tietää, mitä alan henkilöstö toivoo.
– Ainakin yhtenäisiä käyttöjärjestelmiä koko maahan. Terveydenhuollossa menee valtavasti työaikaa ja rahaa hukkaan kun ihmiset tuskailevat huonosti toimivien ja yhteensopimattomien käyttöjärjestelmien kanssa.
Parikymmentä ihmistä työllistävän ED-Designin juuret ovat 1970-luvulla. Silloin suunniteltiin uusinta uutta Saloralle ja Nokialle. Sen jälkeen Turussa ja Helsingissä toimiva yritys on erikoistunut muun muassa ajoneuvosuunnitteluun sekä terveydenhuollon laitteisiin. Siinä ohessa suunnitteluasemilla on syntynyt vesihanoja, polkupyöriä, meikkirasioita ja paljon muuta. Noin neljännes toimiston kahden miljoonan liikevaihdosta tulee viennistä.
– Meillä on myös oma työpaja, jossa voimme rakentaa prototyyppejä. Suunnittelu tehdään aina ryhmätyönä ja se kestää keskimäärin puoli vuotta, vaihtelut tosin ovat hyvin suuria, toimitusjohtaja Sami Pyörre kertoo.
Muotoilijalta edellytetään luovuutta, mutta myös realiteettien tajua ja kokonaisuuksien hallintaa.
– Design ei missään tapauksessa tarkoita vain tuotteen ulkomuotoa. Muotoilijan pitäisi olla mukana tuotteen kehittämisessä alusta asti, miettimässä jo sitä, miten se valmistetaan. Ja kenelle. Esimerkiksi puhelimia tehdään aika paljon niin, että nuoret miehet suunnittelevat laitteita, joita vain nuoret pystyvät käyttämään. Mitä huonosti näkevä ja sormistaan kömpelö vanhus tekee vaikkapa hipaisunäppäimillä, Heikki Salo kysyy.
Pyörteen mukaan muotoilu on yleiskäsite, joka pitää sisällään kaikkea mahdollista.
– Haluamme olla alusta asti mukana tuotteen kehittämisessä. Kunnollinen suunnittelu säästää lopulta asiakkaan kustannuksia, kun tuotetta ei tarvitse matkan varrella korjailla.
ED-Design on mukana kulttuuripääkaupungin Muotoilubongauksessa. Yrityksen Turun toimiston aulassa on aiheeseen liittyvä näyttely, jonne yleisöllä on vapaa pääsy toimiston aukioloaikoina.
![]() |
Oma työpaja on nykyään harvinaisuus muotoilutoimistoissa. Pajassa tehdään prototyypit, joilla päästään testaamaan tuotteen käytettävyyttä. Heikki Salon (oik.) ja Sami Pyörteen välissä olevat monitorit ovat jo ohittaneet muotoiluprosessin loppupään. |