Auraamo auttaa yrityksiä kehittymään
Voisiko vanhasta kylpytakista tai pyyheliinasta olla vielä muuhunkin kuin siivousrätiksi? Asiaa on pohdittu tosissaan sauna- ja kylpytekstiilejä myyvässä Dantellissa yhdessä muotoilun toimintakeskus Auraamon kanssa. Tuloksena syntyi kehityskelpoisia, valmiita tuotteita juomapullotelineestä ja kylpyhuoneenmatosta taidetekstiiliin.
Auraamo toimii Turun ammattikorkeakoulussa ja Yrkeshögskolan Noviassa. Yritykset voivat toteuttaa esimerkiksi tuotesuunnitteluun tai yrityskuvaan liittyviä kehittämishankkeita yhdessä opiskelijoiden kanssa. Tähän mennessä 23 yritystä on käyttänyt Auraamon palveluja. Toimintakeskuksessa on myös muotoilualan yrityshautomo.
– Mukaan tulevien yritysten ei kuitenkaan tarvitse liittyä muotoiluun, ne voivat olla miltä alalta tahansa, projektikoordinaattori Arja-Liisa Kuitunen Auraamosta kertoo.
Leila Karppijärvi Dantellista on tyytyväinen yhteistyöhön.
– Olin ihmeissäni, miten valmiita tuotteita saimme. Materiaalin kierrättäminen tulee olemaan yhä tärkeämpää, paitsi kestävän kehityksen kannalta myös siksi, että tulevaisuudessa materiaalista voi olla pulaa. Sen takia meidän on hyvissä ajoin mietittävä, mitä mahdollisuuksia kierrättämiseen on.
Hyvä tuntuma työelämään
Dantellin projektissa oli mukana 27 Amk:n ja Novian opiskelijaa. Ryhmissä he suunnittelivat kierrätysmateriaalin logistiikkaa, markkinointia ja hyödyntämistä. Kaikki olivat ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoita.
– Oli hyvä päästä heti tekemään yritysyhteistyötä. Siinä ymmärtää ihan eri tavalla, että olemme todella valmistautumassa työelämään, Ida Myllymäki kertoo.
Tähän Auraamo-projektiin osallistuminen tuottaa opiskelijoille kolme opintopistettä.
– Aikaa olisi voinut olla enemmänkin, tuotteita olisi voinut miettiä vielä pitemmälle, Victoria Nord sanoo.
Mira Järvinen osallistui kierrätystuotteiden markkinoinnin ja materiaalin keräyksen suunnitteluun. Iso työryhmä toimi hänen mielestään hyvin.
– Siinä tulee paljon ideoita joten pienessäkin ajassa saadaan valmista.
Kaikki kolme haaveilevat tulevaisuudessa omasta vaatetus- tai muotoilualan yrityksestä.
– Oma yritys on nyt ihan selkeä trendi opiskelijoiden keskuudessa. He ovat huomanneet, että yrittäjänä pääsee paremmin tekemään sellaisia asioita, joita todella haluaa, lehtori Tuula Bergqvist Noviasta huomauttaa.
Auraamo-projekteihin otetaan koko ajan uusia yrityksiä mukaan. Jotkut jo mukana olleet ovat olleet kiinnostuneita myös jatkohankkeista.
– Me emme kilpaile ammattikonsulttien kanssa. Teetimme Auraamossa väliarvioinnin, jossa käsiteltiin tätäkin asiaa. Mukana olleet yritykset ilmoittivat, että olivat etsineet nimenomaan opiskelijayhteistyötä, Arja-Liisa Kuitunen kertoo.
Auraamo-projekti saa tukea EU:lta.
![]() |
Puuvillafrotee taittuu vielä käytettynäkin uudenveroisiksi käyttöesineiksi. Leila Karppijärvi (vas.) uskoo, että opiskelijatyönä syntyneistä prototyypeistä voi vielä kehittyä kannattavaa liiketoimintaa. Opiskelijat Victoria Nord (oik.) Ida Myllymäki ja Mira Järvinen saivat heti ensimmäisenä opiskeluvuotenaan tuntuman siihen, mitä työelämä oikeasti on. |
![]() |
Auraamo-projektit voivat olla mitä tahansa yritykseen kehittämiseen liittyvää. Yrityksen tarpeista riippuen työ tehdään ryhmä- tai vaikka opinnäytetyönä. Olemme toteuttaneet muun muassa sähkökaapin, sisustussuunnitelmia ja palvelukonseptin, Arja-Liisa Kuitunen (oik.) ja Tuula Bergqvist kertovat. |