Uusi yksikkö haluaa paikan yrittäjyyden kehittämisessä
Turun yliopiston uusi innovaatiotoimintaa edistävä keskus, BID-yksikkö, etsii ja kehittää yliopiston piirissä syntyneitä liiketoimintamahdollisuuksia. Uuden keskuksen muodostavat BID-yksikön (Business and Innovation Development) nykyinen asiantuntijaryhmä sekä osa Turun yliopiston informaatioteknologian laitoksen asiantuntijoista.
Laitosjaon vanavedessä syntynyt keskus jatkaa Yritystoiminnan tutkimus- ja koulutuskeskuksen toimintaa. Yrityskehityslaboratorion avulla tutkijat pääsevät hyödyntämään keksintöjään muokkaamalla niistä liiketoimintaa.
Johtaja, professori Antti Paasion mukaan keskus on omintakeinen Suomen korkeakoulukentässä.
- Aina tarvitaan uutta bisnestä, ei mikään pysy muuttumattomana ja paikoillaan, Paasio perustelee.
Kasvuun ja maailmalle
Tavoitteena on löytää liiketoiminnaksi jalostettavat, osaamiseen vankasti pohjautuvat ideat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja auttaa nuoria yrityksiä kasvuun. Markkinat ovat Paasion mukaan usein maailmalla.
- Mikä markkinoilla vetää, mitä tarpeita on? Ei tässä ole muuta ihmeellistä kuin asiakkaiden ymmärtäminen, Paasio yksinkertaistaa.
Keskus tiivistää yhteistyötä muiden tieteenalojen kanssa. Erityisesti IT- ja bioala kaipaavat liiketoimintaosaamista.
- Myös yhteiskuntatieteilijät ja sosiologit tulevat perässä. Tarkoitus on istuttaa myös tähtitieteilijöiden koulutukseen pari moduulia yrittäjyyttä, Paasio kertoo.
Johtaja uskoo, että muutamassa vuodessa keskus saavuttaa tuloksia ja sillä on strateginen rooli maakunnan yrityksien kehittämisessä: - Keskus muuttaa akateemisen yrittäjyyden mallia, ja ylläpitää osaltamme kansallista hyvinvointia. Ei se ole eliittitouhua vaan yksinkertaista bisnestä.
![]() |
Johtaja, professori Antti Paasio muistuttaa, että tiedonvirtaus on kaksisuuntaista, tutkijat versus käytäntö. |