Metallin kierto on ikuista
Koko ikänsä metalliromubisneksessä ollut Veijo Tapanainen on siitä harvinainen alan yrittäjä, että hänestä on tehty kirjakin.
Keijo Lounan kirjoittama kirja tehtiin vuonna 2009, kun Tarvasjoen Metalli ja Teräsromu Oy oli jo täyttänyt 40 vuotta. Yrityksen hän oli perustanut veljensä kanssa alaikäisenä vuonna 1966. Paljon on romua siis kierrätetty.
- Alkuun se oli pienimuotoista, mutta paisui siitä sitten. Kun lapset eivät halunneet jatkaa yritystä, myin sen pois kuusi vuotta sitten. Ostaja ei kuitenkaan halunnut nimeä pitää, joten aloitin yritystoiminnan uudestaan täällä Kyrössä, kertoo pian jo eläkeiässä oleva Tapanainen.
Kyrössä hänellä ja veljellä on kaikki koneet jälleen viimeisen päälle ja nuoria työntekijöitä, joista hän kaavailee yritykselle jatkajaa. Vuodessa liikkuu metallia 10-15 miljoonaa kiloa.
- Tähän oli helppo tulla, sillä tässä oli ollut romuliike ennenkin. Tehtiin vain kaikki öljynerotuskaivot, mitä laki vaatii, ja asfaltoitiin piha, Tapanainen esittelee lumisohjoista valtakuntaa.
Ihmetystä herättää se, ettei pihan reunoilta löydy mitään suurempia romukasoja.
- Meillä on täällä hyvin nopea kierrätys. Melkein kaikki mitä tänään tulee, menee eteenpäin jo huomenna. Ei ole mitään järkeä pitää tavaraa täällä kasoissa nyt, kun metallinhinta on näin hyvä. Se edellyttää sitä, että on hyvät koneet: huonoilla vehkeillä ei hommista tule mitään.
Metalli erotellaan saman tien kun se tulee, paalataan ja kuljetetaan määränpäähänsä teollisuuden raaka-aineeksi. Tapanainen on alusta asti tehnyt yhteistyötä alan johtavan edelläkävijän, Kuusakoski Oy:n kanssa. Kaikki tapahtuu siis alan viimeisimpien säännösten mukaisesti.
Silti alan konkaria hieman kismittää entistä pikkutarkemmat EU-pykälät, joita suomalaiset virkamiehet liiankin innokkaasti panevat toimeen.
- Mielestämme teemme maailmassa hyödyllistä työtä, mutta niin se vaan on, että herrat kerää kiitokset ja me saadaan lisäverot, Veijo Tapanainen naureskelee.
![]() |
Veijo Tapanainen tutkii juuri tullutta lastia. |