Koululaiset mukana jopa yritysten tuotesuunnittelussa

Koululaiset ovat innostuneita yrittäjyyskasvatuksesta, opettajat lähtevät varovaisemmin mukaan

Yritysten ja koulujen välinen yhteistyö tuottaa parhaimmillaan molemminpuolista iloa ja hyötyä. Tämä on todettu ainakin Vakka-suomessa, jossa oppilaiden yrittäjyyskasvatuskurssit näkyvät jopa yritysten uusina tuotteina.

Laitilalainen, heijastimistaan tunnettu Coreplast on tehnyt kolme vuotta yhteistyötä Kappelinmäen koulun kanssa. Kolmasluokkalaisina yrittäjyyskasvatukseen mukaan tulleet oppilaat ovat nyt kuudesluokkalaisia. Vierailuja on tehty puolin ja toisin ja oppilaiden suunnittelemia heijastinmalleja on jo otettu tuotantoon.

– Niitä on myös myyty tuhansia kappaleita, toimitusjohtaja Mikko Koivisto kertoo.

Koululaiset ovat olleet mukana tuotesuunnittelun lisäksi miettimässä uusia heijastinten käyttötapoja. Omaa yrittäjyyttä oppilaat saivat kokeilla, kun he myivät parisataa Coreplastin lahjoittamaan heijastinta ja rahoittivat sillä leirikoulun.

Luokanopettaja Mikko Koivisto kertoo, että opettajilla ei useinkaan ole ennestään kosketusta yritysmaailmaan.

– Asenteetkin yrittäjyyskasvatusta kohtaan voivat olla torjuvia. Ongelmana on saada opettajia innostumaan kummiluokkatoiminnasta.

Mallia televisiosta

Uudenkaupungin lukio toteuttaa yrittäjyyskasvatusta lukion Diili-ohjelmalla, jossa tänä vuonna on mukana 26 1.-3- vuosikurssin oppilasta. Ohjelma jaksottuu muutaman viikon kursseihin, joiden aikana oppilaat toteuttavat pienryhmissä eri yrityksiltä tulleita tehtäviä. Tähän mennessä on muun muassa somistettu näyteikkunoita, suunniteltu ja markkinoitu bageleita ja tehty mainosvideoita kenkäkaupalle.

– Nuoret ovat valtavan innostuneita työstä. Opettajan rooli on olla taustalla samalla kun oppilaat ja yritys hoitavat asiat keskenään, lehtori Kirsi Siivonen kertoi.

Päivi Aalto uusikaupunkilaisesta Alfa Bagel Oy:stä lähti mukaan Diili-työhön kohta yrityksen perustamisen jälkeen.

– Olen ollut valtavan tyytyväinen ja yllättynyt siitä, miten hienoja ideoita nuorilla on. Välillä tuntui, että olen tekemisissä oikeiden ammattilaisten kanssa. Meillä tehtäväksi annettiin uuden sesonkituotteen suunnittelu. Tehtävään sisältyi myös tuotteen markkinointia.

Novidan merkonomiopiskelijat järjestivät NY 24h-leirin osana yrittäjyyskasvatusopintojaan. Leirillä työryhmät saivat tehtäväkseen kehittää uuden liikeidean vuorokauden aikana.

– Leirillä ei paljon taidettua nukkua, Eveliina Hyytiä Novidasta kertoi. Leirin lopussa ideat olivat kuitenkin valmiita ja niistä valittiin voittajaksi suunnitelma joustavasta lasista.

Yrittäjä Outi Nurmi uusikaupunkilaisesta kenkäkauppa Alinasta vieraili NY-leirillä kertomassa yrittäjyydestä. Nurmi on muutenkin tehnyt koulu-yritysyhteistyötä.

– Meillä on ollut paljon koululaisia työharjoittelussa. Yleensä kaikki on sujunut hyvin, mutta toivoisin, että koulussa vielä korostettaisiin oma-aloitteisuuden ja hyvien käytöstapojen merkitystä, hän sanoi.

Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteena ei ole tehdä kaikista nuorista yrittäjiä, kehittämispäällikkö Johanna Vainio Varsinais-Suomen YES-keskuksesta muistutti.

– Tavoite on kasvattaa yritteliäitä ja omatoimisia ihmisiä ja antaa nuorille realistinen kuva työelämästä.

Opettajien ja yrittäjien tapaamisen Gasthaus Pookissa järjesti Vakka-suomen opetustoimen ja elinkeinoelämän yhteistyötä kehittävä Vauhtitiimi.


Malja onnistuneelle yrittäjyyskasvatusyhteistyölle aloitti opettajien ja yrittäjien yhteisen tilaisuuden Uudessakaupungissa.


Julkaistu 06-08/2011        
Jappis Oy

Jappis Oy

Mainostoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa