Pienillä muutoksilla parempaan kuntoon
Makaan lattialla jumppamaton päällä. Rintakehäni ympärillä on vyö, joka mittaa sydämeni sykettä ja lähettää tiedot vatsani päällä odottavaan näyttöön. Viisi minuuttia kestävän testin on tarkoitus mitata kestävyyskuntoani. Tämän mukavampaa kuntotestiä tuskin voisi ajatella.
– Millaista liikuntaa harrastat, mittausta tekevä työfysioterapeutti Jaana Iisakkila kysyy. Kerron, etten erityisesti harrasta muuta kuin ratsastusta ja sitäkin vain tunnin viikossa. Sen lisäksi lenkkeilen koiran kanssa ehkä tunnin päivässä ja yritän tehdä sen reippaasti.
Testi päättyy. Tulokseni on erinomainen.
– Liikut kuitenkin säännöllisesti, se on tärkeintä. Ja se, että liikunta on mukavaa. Monet naiset suorittavat liikuntaakin, ottavat sen niin vakavasti, että siitä katoaa ilo, Iisakkila sanoo.
Kuntotesti oli osa Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Työterveyslaitoksen Pienetkin pinnalle –hanketta. Se järjestää pitkin vuotta mikroyritysten hyvinvointiin keskittyviä Elän täydesti -teemailtoja eri puolilla Varsinais-Suomea. Osallistuin Turun ja ympäristökuntien iltaan Littoisten monitoimitalolla 18.5. Kanssani oli 45 yrittäjää sekä joukko näytteilleasettajia, jotka esittelivät terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä tuotteita ja palveluja. Kuntotesteistä ja –mittauksista vastasi LiiKu ry. Illan aikana oli myös mahdollisuus kokeilla erilaisia liikuntalajeja.
Ei kaikkea kerralla uusiksi
Pienetkin pinnalle –hankkeessa on mukana myös 80 mikroyritystä, joiden hyvinvointia tutkittiin 2009.
– Kiire, jaksaminen ja työergonomia nousivat silloin esiin. Nyt yritykset ovat jo tehneet muutoksia parempaan, hankekoordinaattori Susanna Visuri kertoo.
Kiire esitetään usein syyksi siihen, että kuntoilua ei vielä ole aloitettu. Visuri muistuttaa, että pienilläkin muutoksilla on merkitystä.
– Kaikkea ei tarvitse laittaa uusiksi. Ihan pienet askelet, pienet muutokset arjessa riittävät siihen, että kunto alkaa nousta.
Pieniä, mutta aikaa myöten tehokkaita muutoksia voivat olla vaikkapa sokerin jättäminen kahvista, auton jättäminen suosiolla vähän kauemmaksi, sekä tietysti kaikkien hyvien muutosten äiti, portaiden kävely hissin sijaan.
Harrasteliikuntapäällikkö Jukka Läärä LiiKusta antoi ohjeita terveyden kannalta riittävään liikkumiseen.
– Yhteensä kaksi ja puoli tuntia viikossa kohtuullisen reipasta liikuntaa. Nopeimmin liikunta tehoaa sisäelimien ympärille kertyneeseen rasvaan, hän sanoi.
Elän täydesti –teemat on jaettu eri kuukausille. Kesäkuussa löydetään liikkuva minä, heinäkuussa lisätään liikettä satunnaisesta säännölliseksi ja elokuussa annetaan aikaa itselle ja perheelle. Teemat jatkuvat syksyllä. Seuraavat iltatilaisuudet pidetään elo- ja syyskuussa. Joka kuukaudelle on oma seurantakortti. Kortti ja tarkempi ohjelma löytyvät osoitteesta www.syty2000.fi
Kestävyyskuntotestistä matkani jatkui kehonkoostumusmittaukseen. Sen tulos ei ollutkaan enää erinomainen. Reipas suolankäyttö on kerännyt turhan paljon nesteitä ja lihaksia saisi olla enemmän. Mahtaako kiviaidan rakentaminen kesämökille auttaa? Se ehkä selviää syksyllä.
![]() |
Yrittäjä Leena Aaltonen Variaatio Oy:sta kävi kehonkoostumusmittauksessa. Jukka Läärän kertomat tulokset eivät antaneet aihetta huoleen. |
![]() |
Toukokuun teemailloissa keskityttiin liikuntaan. Vakka-Suomessa, Salossa ja Turussa järjestettyihin tilaisuuksiin osallistui yhteensä noin 90 yrittäjää. Teemaillat jatkuvat syksyllä. |