Hyvä viini on tarjoiltava oikein

Sommelier on vielä harvinaisuus ravintoloissa

Kesällä voi hyvällä omallatunnolla hieman nautiskella, esimerkiksi lasillisen laadukasta viiniä asiantuntevasti tarjottuna.

- Turussa on hieno viinikulttuuri, ainakin jos mitataan sitä viiniravintoloiden määrällä, sanoo ravintola Smörin ja E. Ekblomin viinikellareista vastaava Arttu Sademaa, joka valittiin Vuoden nuoreksi sommelieriksi Chaine de Rôtisseurs –järjestön järjestämässä kilpailussa tammikuussa.

Sommelieriä ihan joka ravintolassa ei sen sijaan ole. Sademaan tietojen mukaa koko Suomen ravintoloissa heitä on tällä hetkellä kymmenkunta.

- Työnkuvaani kuuluu laatia viinilistat ja tehdä viinisuositukset ruoille ja vaihtuville menuille ja kouluttaa henkilökuntaa ja olla heidän apunaan tarjoilussa. Jaan aikani tasan molempien ravintoloiden kanssa.

Sen lisäksi Arttu Sademaa pitää useasti viinitastingeja, joille alkaa jälleen olla – pienen notkahduksen jälkeen – taas kysyntää.

Tärkeä osa hänen työtään on huolehtia ravintolan viinivarastosta, jonka arvo voi olla hyvin suuri. Esimerkiksi E. Ekblomin viinien hinnat vaihtelevat 26 ja 998 euron välillä.

- Olen aika tarkka ja nuuka siitä mitä tilaan. Silloin kun avasimme tämän ravintolan, minulla oli mahdollisuus ostaa hyvä valikoima hienoja vanhoja bordeaux-viinejä hyvään hintaan. Ne on nyt jo myyty, eikä samanlaisia viinejä saa nyt enää oikein järkevään hintaan, Sademaa hieman harmittelee.

Kalleilla huippuviineillä on oma Turussa oma ystäväpiirinsä, joka löysi bordeaux´t nopeasti. E. Ekblomissa on mahdollisuus nauttia useita viinejä myös laseittain, mikä on tietysti järkevääkin. Avatut pullot voidaan säilyttää dispenserissä, joka pitää hapen pois pullosta – ja kuplat samppanjassa jopa viikon ajan.

Viinin tarjoilussa on tärkeää oikea lämpötila ja oikeanlaiset lasit. Niistäkin sommelier huolehtii.

- Punaviini pitäisi tarjota 16-18 asteen lämpöisenä, ja kuiva, hapokas valkoviini noin 14-asteisena. Pääsääntö on, että mitä heikkolaatuisempi viini, sitä viileämpänä sen voi tarjota, Arttu Sademaa ohjeistaa.

Ravintolassa varastot ja viinikaapit pitävät viinit oikeassa lämpötilassa, mutta kesällä sen tarjoilu terassioloissa voi olla haastavaa.

- Se on aika elävä juttu. Lämpötila muuttuu heti, kun viinin kaataa lasiin, muistuttaa sommelier.


Viinin voi tarjoilla tyylikkäästi terassillakin. Arttu Sademaa auttaa ravintolassa aina kun muilta velvollisuuksiltaan ehtii.



Viinidispenseri pitää hapen pois avatuista pulloista, jolloin viini säilyy hyvänä useita päiviä.


Julkaistu 06-08/2011        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa