Tähtitaivaaseen voi tutustua kesälläkin

Esko Valtaoja suosittelee Tuorlan planetaarionäytöksiä

Vaikka avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja ei työpaikkansa Tuorlan observatoriossa enää itse kovinkaan usein tähtiä tähystä, kyllä hän sitä suosittelee toki muille. Tosin nyt kyseessä ovat Tuorlan planetaarion elokuvanäytökset tähtitieteen ilmiöistä, joita näytetään yleisölle vakioaikoina koko kesän ajan.

- Ne ovat noin 20-30 minuutin pituisia elokuvia, joita näytetään yleensä pari kerrallaan. Niitä on ostettu maailmalta, mutta siellä myös meidän omaa tuotantoakin, niin kuin Tähdistöjen tarinat, jonka on toteuttanut myös Tieto-Finlandialla palkittu dosentti Hannu Karttunen meiltä, Valtaoja mainostaa.

Eri elokuvia on puolen tusinaa, joukossa on muun muassa myös Esko Valtaojan omaa tutkimusaihetta eli mustia aukkoja koskeva elokuvakin.

- Mustista aukoista ei ole mitään muuta varmaa tietoa, kuin että jotain surullista ja ikävää siellä tapahtuu, professori hieman yksinkertaistaa. Samaan hengenvetoon hän rauhoittelee, että lähimpään mustaan aukkoon on matkaa muutamia satoja valovuosia. Ja ne ovat sentään aika pieniäkin.

- Ei tarvitse pelätä, että musta aukko tulee ja musta aukko tappaa, hän virnistää.

Tuorlan observatorio on nyt omalta osaltaan jo parin vuoden ajan toteuttanut yliopistojen kolmatta perustehtävää – kuten Valtaoja luonnehtii – eli tieteen kansantajuistamista. Toiminta on yhteistyötä Tuorlan tähtitieteilijäseuran kanssa.

- Koetamme kehittää tätä koko ajan. Tänne on monta vuotta suunniteltu myös isompaa vierailijakeskusta, jonkinlaista pienempää versiota Heurekasta. Planetaario on siitä vain ensimmäinen aste.

Näytökset ovat olleet todella suosittuja. Koska saliin mahtuu kerrallaan vain noin bussilastillinen katsojia, Valtaoja suosittelee varaamaan paikat ennakkoon. Netistä näkee myös näytösten viikoittain vaihtuvan esitysaikataulun.

Professorin oma tutkimus tapahtuu lähes kokonaan tietokoneen ääressä, ja sitä voi tehdä vaikkapa mökillä Sotkamossa, kuten tänä kesänä myös tapahtuu.

- Meillä on nyt meneillään iso projekti, kun kaksi vuotta sitten laukaistun Euroopan avaruusjärjestön Planck-satelliitin havaintoja on päästy tutkimaan ja niistä kirjoitetaan nyt julkaisuja ympäri maailmaa.

Valtaoja jatkaa myös omaa tieteen kansantajuistamisprojektiaan.

- Suunnitelmissa on Kaiken käsikirja, johon tulisi vaatimattomasti kaikki se olennainen, mitä ihmisen tulee tietää – Sudenpentujen käsikirjan tyylisesti, hän kertoo ihan vakavissaan. Tai ainakin siltä näyttää. Työhuoneen pöydällä on vaikuttava pino uunituoreita opuksia kaikilta mahdollisilta tieteen aloilta. Taustatutkimustako?


Tuorlan observatoriossa toteutetaan nyt yliopiston kolmatta tehtävää eli tieteen kansantajuistamista, mikä on Esko Valtaojankin mieleen.


Julkaistu 06-08/2011        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa