Ei meillä suut tuohesta ole

Pienpanimoiden erikoistuotteet käyvät hyvin kaupaksi

Varsinaissuomalaisten maku myös panimotuotteiden suhteen alkaa olla jo niin kehittynyt, että alueen laadukkaiden pienpanimoiden tuotteet tahtovat loppua kesken joka suvi. Näin käy myös Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan tuotteille, vaikka yritys ei ihan niitä kaikkein pienimpiä olekaan.

- Me olemme tällainen pienin suurpanimo, kuten olen joskus sanonut, mutta siitä huolimatta viimekin kesänä taas tavara loppui kesken. Tänä vuonna olemme nyt investoineet niin paljon uusiin laitteisiin, että oluentuotantokapasiteetti on kolminkertaistunut, kertoo toimitusjohtaja Rami Aarikka.

Laitilan Kukko tekee kauppansa, mutta muissakin – lähes sadassa panimotuotteessa – on ollut kasvua koko alkuvuosi.

Prykmestarin sesonkituotteet loppuvat nopeasti

Naapurikaupungin Vakka-Suomen Panimo on toiminut vasta kolmisen vuotta, mutta Heidi Jaakkola muistaa kyllä hyvin alun.

- Ensimmäiset 4000 litraa myytiin päivässä. Iltapäivällä kauppiaat alkoivat kysellä, että koska tätä saa lisää. Me oltiin silloin hyvään aikaan liikenteessä.

Nyt panimon tuottaa olutta vuodessa 300 000 litraa. Tämän vuoden suuri harppaus on siiderinvalmistus, jota aiotaan tehdä 150 000 litraa.

- Meillä on kesän suhteen suuria toiveita. Teemme kuivaa omenasiideriä, jonka perusviinin valmistamme itse. Yhdestä perusviinistä voidaan sitten tehdä kaikenlaisia tuotteita – siiderin valmistus on siinä mielessä yksinkertaisempaa kuin oluen, kertoo panimomestari Jani Vilpas.

Toki Prykmestarin nimellä myytäviä oluitaankin Vakka-Suomen Panimo valmistaa eri makuisina – oluita maustavat muun muassa savu, kataja, terva ja hunaja. Kesäinen erikoisuus on koivunlehdillä maustettu suviolut, jota saadaan juhannuksen tienoilla.

- Se onkin sitten ihan äärimmäinen sesonkituote, jolla on kyllä kysyntää. Tosin mitään muutakaan emme ole ehtineet kesäksi varastoon tehdä, Jaakkola ja Vilpas pahoittelevat.

Haluamansa Vakka-Suomen Panimon tuotteet kannattaa siis ostaa saman tien, kun niitä jossain näkee: luvassa on nimittäin ei oota, vaikkei se hauskaa myytävää yrittäjälle olekaan.

Juhla-Auraa kulttuurinväen janoon

Turkulaisen Panimoravintola Koulun eli erään Suomen suurimman ravintolapanimon oma vuosituotanto on kaiken kaikkiaan noin 120 000 litraa, joka kaikki juodaan siis paikan päällä. Panimolla on kolme ympäri vuoden hanassa olevaa vakio-olutta, minkä lisäksi on kausituotteita.

Kesällä Koulussa juodaan perinteisesti Kesäolutta, joka on punertava lager. Tänä kesänä ei sen sijaan ole saatavilla suosittua Ope-olutta, sillä sen tilalla tehdään Turun kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi vahvaa Juhla-Auraa.

- Sitä tehdään Hartwallin omistamalla alkuperäisreseptillä, mitä nyt hieman enemmän humaloituna, kertoo ravintolapäällikkö Mika Lattu, joka oman työnsä ohessa auttelee olutmestari Teija Tuovinen-Laihoa tämän työssä. Enempää henkilökuntaa Koulun panimolla ei sitten olekaan.

- Juhla-Auraa tehdään ehkä 25 000 litraa ja se juodaan kaikki täällä tai ravintola Apteekissa – muualla sitä ei ole saatavilla, Lattu varoittaa. Ihan vuoden alussa myynnissä ollut, Turun palon innoittama savuolut myytiin loppuun kuukaudessa.

Pieni siideritehdas tuottaa laatua

Yhden ihmisen voimin toimii myös siideritehdas Ciderhouse Piikkiössä. Uusiin tuotantotiloihin keväällä muuttanut Jenni Silvennoinen on tilanteeseensa tyytyväinen.

- Olen varmaan vielä todella pitkään Suomen pienin siideritehdas. Tänne muutto oli sen verran iso investointi, että näillä mennään vielä pitkän aikaa. Vaikka totta kai olisi kiva myös kasvaakin. Vuosituotanto on noin 15 000 litraa, ja siinä on mukana limonadia ja kausituotteita kuten simaa ja glögiä, Silvennoinen selittää.

Siideri muodostaa tuotannosta 70 prosenttia. Pääosuus on Silvennoisen nimikkosiiderilla, joka on kuiva, skandinaavistyyppinen raikas omenasiideri. Samasta pohjasta valmistuu myös 7-prosenttinen vahva ruokasiideri, jota myydään Aschanin hienoimmissa kahviloissa.

- Itsellä minulla ei ole itsellä lupaa myydä sitä, Silvennoinen hymähtää.

Ciderhousen muita tuotteita on myynnissä hyvin varustetuissa Citymarketeissa ja K-kaupoissa sekä luomu- ja lähiruokakaupoissa. Valikoimassa on myös tänä keväänä lanseerattu Luomu Omenasiideri, jonka tuotannossa on omat haasteensa.

- Luomuomenamehu on pientuottajalle suuri investointierä, joten erät ovat senkin vuoksi todella pieniä, Jenni Silvennoinen toteaa.


Heidi Jaakkolan ja Jani Vilppaan panimossa valmistuu monen makuisia oluita.



Mika Latullekin maistuu Koulun tämän vuoden erikoisolut, Juhla-Aura.



Vain voimakas tuoksu kertoo, mitä Jenni Silvennoisen uudenkiiltävässä panimossa oikein valmistuu.


Julkaistu 06-08/2011        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa