Elinkeinotukien karsiminen on kohdennettava oikein

Yrittäjäjärjestöt huolissaan:

Hallituksen budjettiriihessä joudutaan puimaan kohta tiukkoja menosäästöjä tulevalle hallituskaudelle. Kaikille hallinnonaloille kohdistuvat säästöt tulevat koskemaan myös elinkeinotukia, vaikka vielä ei varmasti tiedetä, miten säästöt tultaisiin niissä kohdentamaan.

- Asia on mutkikas, mutta kyllähän elinkeinotuissa varmaan on vähän perattavaa. On se sellainen himmeli, että sitä olisi syytä katsoa ja putsata, sanoo Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Hanna Munter.

Karsintaa ei kuitenkaan hänen mielestään saisi missään nimessä kohdentaa innovaatiotukiin, joiden kautta syntyy uutta osaamista ja tulevaisuuden työpaikkoja. Tutkimus- ja kehitysrahoja ei pidä vähentää.

Munteria huolestuttaa myös rahoitusvaihtoehtojen niukkuus.

- Jos ajatellaan alueellisesti, niin erityisesti Varsinais-Suomessa meiltä puuttuu riskirahoitus käytännössä kokonaan. Se olisi kuitenkin elintärkeää, että saataisiin tänne enemmän esimerkiksi start up –yrityksiä, Munter pohtii.

Pk-yritysten tukia painotettava säästökuurin aikana

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Timo Lindholm pitäisi kiinni erityisesti pk-yrityksille suunnatuista innovaatiotuista.

- Innovaatiotuet eivät Suomessa ole kansainvälisesti verrattuna muutenkaan mahdottoman suuria. Ja näistä tuista liian suuri osa menee nyt suurille yrityksille ja korkeakouluille – siihen haluaisimme painopisteen muutoksen nopean kasvun pk-yrityksiin.

Myös byrokratiaa olisi syytä vähentää.

- Koko tukiviidakko on pienten yrittäjien näkökulmasta aika sirpaleinen ja hankala. Hallinnon tehostamisella sieltä löytyisi myös säästöjä, uskoo Lindholm.

Hän ehdottaa, että pienten yritysten tukimuotona voisivat toimia eräänlaiset innovaatiosetelit, joilla yritykset saisivat ostaa juuri sellaista konsultaatioapua kuin ne tarvitsevat.

- Se olisi vaihtoehto sille, että nyt täytyy aina olla mukana jossain hankkeessa, mikä voi tuntua raskaalta ja byrokraattiselta. Kyllä yritykset itse tietävät, millaista apua ne tarvitsevat, Timo Lindholm sanoo.

Myös Timo Lindholm turvaisi yritysrahoituksen edellytykset. Täsmähoitoa pk-yrityksille olisi suhdannerahoituksen jatkaminen.

Lindholm on huolissaan ennen kaikkea teollisuustuotannon vähentymisestä Suomessa. Pitkään jatkunut taantuma on koetellut erityisesti pieniä teollisuusyrityksiä.

- On varmaa, että sellaiselle rahoitukselle on tarvetta. Esimerkiksi pääomasijoittaminen soveltuu pk-yritysten rahoittajaksi aika kapealla sektorilla, ja se toimii pk-yritysten näkökulmasta myös liian lyhytjännitteisesti.

Finnveran toiminta riskisijoittajana on Lindholmin mielestä ihan kohtuullista.

- Kun katsoo, millaisen luottoluokituksen omaaville firmoille se on myöntänyt suhdannelainoja ja takauksia, niin kyllä se kohtuullisen paljon riskejä ottaa. Sillä tapaa se täydentää hyvin markkinaehtoista rahoitusta.


Timo Lindholm haluaisi innovaatiotuissa painopisteen muutoksen nopean kasvun pk-yrityksiin.

anneli.perkio@y-lehti.fi

Julkaistu 09/2011        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa