Taidetta voi syntyä myös konepajassa

-En todellakaan pidä itseäni minkäänlaisena taidemesenaattina, sanoo Ilmastointi ja Ohutlevy Oy:n toimitusjohtaja Seppo Vainikka. Raisiolaisen ohutlevykonepajan plasmaleikkurilla leikattuja taideteoksia oli esillä Naantalin Taidehuoneelle kesällä 2011.

Kuvataitelija Panu Thusbergin näyttelyssä ”Rautaa ja Pikseleitä” oli esillä metalliveistoksia ja animaatioita, joiden lähtökohtana on samasta pisteestä alkava ja päättyvä viiva. Toista metriä korkea ja vaikuttavalla tavalla näyttelyyn tulijaa tervehtivä ”Lady Rapper” sekä ”Pyöräilijä” on leikattu teräslevystä Vainikan yrityksessä.

-Kiinnostukseni metallin työstämiseen lähti alun perin Old Millin tiloihin tehdystä suurikokoisesta tilaustyöstä. Raisiolaisessa Luft-tek Oy:ssä, joka tekee pääosin paperi- ja puutavarateollisuuden tilaustöitä, taivuteltiin putkesta suunnittelemani pienoismallin mukainen veistos. Yksityisnäyttelyjen töitä varten sain vinkin, että Ilmastointi- ja Ohutlevy Oy:n plasmaleikkurilla olisi mahdollisuus työstää veistoksiani.

-Kyllä siinä tietysti jouduin taiteilijana tekemään kompromisseja, sanoo Thusberg. –Tarvitsin myös tietokonefirman apua, jotta pienoismalli saatiin autocad-ohjelmalla siirrettyä sellaiseen muotoon, että se oli metallifirmassa ymmärrettävissä. Ihan suoraan pikseleistä ei leikkuuvalmista mallia pystytty tekemään.

Kahden maailman, kuvataiteen ja metallialan, kohtaaminen sujui kummankin osapuolen mielestä hyvin. –Prosessi oli valtavan mielenkiintoinen, Thusberg sanoo. –Ihan kaikkia ideoita ei voinut toteuttaa, mutta ensimmäisen yhteistyöprojektin kautta opin sietämään sitä, että aivan sen kaltaista teosta, kuin mitä alun perin halusin, ei pystytty tekemään. Materiaalin käsittely ja käsittelyn ehdot ovat niin kovin erilaiset. Jotkut taiteilijat toki tekevät metalliveistoksia käsipelillä itse, leikkaavat ja hitsaavat. Minun käytössäni ei tähän sopivia tiloja ole, joten jouduin etsimään yhteistyökumppanin.

-Se riippuu niin paljon henkilöstä, miten tällainen yhteistyöprojekti onnistuu, sanoo toimitusjohtaja Vainikka. Panu Thusbergin kanssa oli helppo työskennellä, hän ei ollut liian boheemi, vaikka taiteilija onkin. Minä olen lähipiirini kautta tottunut työskentelemään taiteilijoiden kanssa ja perinyt isältäni avarakatseisen suhtautumisen maailmaan. Metsä yleensä vastaa niin kuin sinne huudetaan, itsestä se on kiinni, miten yhteistyö sujuu.

-Yrittäjät tapaavat toisiaan eri tilaisuuksissa ja pyrkivät verkostoitumaan keskenään, mutta tällaista poikkitieteellistä ja –taiteellista yhteistyötä tehdään hyvin vähän, Vainikka pahoittelee. –Monella yrityksellä olisi hyvät mahdollisuudet auttaa taiteilijoita. En minä tälle yhteistyölle mitään julkisuutta oman yritykseni osalta pyrkinyt hakemaan, enemmänkin on kyse siitä, että yrityksen tulee kantaa yhteiskunnallinen vastuunsa. Jotkut tukevat urheilua tai antavat rahaa hyväntekeväisyyteen. Meille tämä yhteistyö Panun kanssa oli sopiva tapa toimia.


Kuvataiteilija Panu Thusberg on tottunut tekemään yhteistyötä metallialan yritysten kanssa



”Lady Rapper” –veistos on työstetty raisiolaisen Ilmastointi ja Ohutlevy Oy:n plasmaleikkurilla


Julkaistu 09/2011        
Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa