Tulevaisuuden yrittäjyyttä pitää tukea
Yrittäjyyden edistäminen pitäisi nähdä yhtä tärkeänä kuin olemassa olevien yritysten tukeminen. Myös niitä ihmisiä, jotka eivät sovi perinteisen yrittäjäkuvan raameihin, tulisi kannustaa omien yritysten perustamiseen tai ainakin tuoda yrittäjyys esiin yhtenä vaihtoehtona, Turun eläkkeelle jäänyt elinkeinojohtaja Ilpo Siro sanoo.
Siron määräaikainen, seitsemän vuotta kestänyt elinkeinojohtajan pesti päättyi heinäkuun lopussa. 62-vuotias Siro edelleen valmis työskentelemään yrittäjyyden edistämiseksi.
- Olen mielelläni eräänlainen yrittäjyyden evankelista. Aloitin työnteon Elon sekatavarakaupassa juoksupoikana 1955 ja kauppiasparin työ teki minuun todella syvän vaikutuksen. Siitä asti olen ollut tavattoman kiinnostunut yrittäjyydestä ja arvostanut sitä erittäin paljon. Tosin täytyy myöntää, että yrittäjyyden syvin olemus on minulle edelleen mielenkiintoinen arvoitus, Siro toteaa.
Akateemisen yrittäjyyden asialla jo 1970-luvulla
Juoksupoika-aikojen jälkeen Siro kävi kauppakorkean ja työskenteli samalla kaupassa tiskin takana. Valmistuttuaan hän oli Keskon palveluksessa ja myöhemmin pitkään pankinjohtajana SYP:ssa.
- Sodan jälkeen Suomeen perustettiin paljon uusia yrityksiä. Näiden yrittäjien lapsista ei kuitenkaan useinkaan tullut yrittäjiä, sillä vanhemmat halusivat lasten opiskelevan ja pääsevän elämässään vanhempiaan helpommalla. Uusien yritysten määrä väheni niin, että esimerkiksi 1977 niitä perustettiin Suomeen 7700, kun luku on nyt yli 20 000. 70-luvulla olinkin Nuorkauppakamarissa aloittamassa projektia, jonka tarkoituksena oli synnyttää akateemista yrittäjyyttä. Veimme viestiä yrittäjyyden merkityksestä aina eduskuntaan asti ja saimme kaikkien puolueiden tuen asiallemme, Siro muistelee.
Yrittäjät sahasivat omaa oksaansa
Asenteet yrittäjyyttä kohtaan ovat muuttuneet. Siron mielestä yrittäjäjärjestö, silloinen Suomen Yrittäjien Keskusliitto, sahasi omaa oksaansa aina 1970-luvulle asti.
- Vasta Waldemar Bühlerin johtajakaudella suunta muuttui. Siihen saakka yrittäjät olivat itse tuoneet esiin vain yrittäjyyden negatiivisia puolia. Nyt henki on toinen. Vielä voisi kritisoida sitä, että uusien yritysten synnyttämiseksi yhteiskunnassa ei tehdä kaikkea mitä voitaisiin. On tärkeää luoda hyviä toimintaedellytyksiä jo olemassa oleville yrityksille, mutta aivan yhtä tärkeää on edistää uusien yritysten perustamista. Yrittäjyys on Suomelle elinehto ja paras keino rakentaa toimivaa yhteiskuntaa on lisätä yrittäjyyttä, Siro sanoo.
-pv