Nopeus on valttia vihannesbisneksessä
Tomaattiviipaleen matka supermarketin herkkutiskillä myytävän patongin väliin on saattanut käydä Paimion Kaimalantien kautta. Siellä toimiva Alitalon Vihannes Oy toimittaa kuutena päivänä viikossa eri tavoin käsiteltyjä vihanneksia tukkuliikkeisiin, kauppoihin, sairaaloihin, kouluihin ja ravintoloille. Mikko ja Ulla-Maija Alitalon perheyritys sai viime vuonna Paimion yrittäjäpalkinnon.
Tomaattiviipaleet eivät voi kauaa odottaa pääsyään leivän höysteeksi.
– Se, mikä tänään tehdään, syödään huomenna, Alitalot kuvaavat työn tahtia.
Pelkkää viipalointia työ ei kuitenkaan ole; tuoteluettelo on neljä A-nelosta pitkä eivätkä yrittäjät itsekään tiedä, kuinka monta eri nimikettä löytyy.
– Sitä tehdään, mitä asiakkaat tahtovat. Käsittelemme kaikkia vihanneksia ja hedelmiä, asiakkaat arvostavat sitä, että saavat mahdollisimman paljon samasta paikasta.
Tshernobyl lopetti salaattiviljelyn
Vihannesyritys työllistää 16 vakituista tai osa-aikaista työntekijää. Perheen aikuiset lapset ovat mukana osakkaina. Alitalot valmistelevat sukupolvenvaihdosta ja tarkoitus on, että nuorin tytär astuu aikanaan yrityksen johtoon. Mikko ja Ulla-Maija Alitalo aloittivat yhteisen yrittämisen samana vuonna kuin menivät naimisiin, 1969. Nykyiset tilat Paimioon rakennettiin 2005. Yksi merkittävä virstanpylväs yritystoiminnassa oli Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuus 1986, joka lopetti Alitalojen pehmeälehtisen salaattiviljelyn. Oma viljely lopetettiin kokonaisuudessaan 1990-luvun taitteessa. Samalla Alitalon Puutarha muuttui kiinteistöyhtiöksi. Alitalon Vihannes Oy perustettiin 13 vuotta sitten.
– Tilat ovat käyneet ahtaiksi ja laajennussuunnitelmat ovat jo olemassa. Siirrymme parhaillaan öljystä maalämpöön ja olemme mukana myös Paimion paineviemärihankkeessa. Se tarkoittaa sitä, että jo tänä syksynä meidänkin jätevetemme käsitellään Turun Kakolan puhdistamossa, Mikko Alitalo kertoo.
Turhaa kuljettamista
Mahdollisimman lyhyet käsittely- ja kuljetusajat ovat erityisen tärkeitä, kun ollaan tekemisissä tuoretavaran kanssa. Siihen nähden tavaroiden tarpeeton kuljettaminen paikasta toiseen tuntuu omituiselta.
– Valtakunnalliset sopimukset ovat johtaneet siihen, että esimerkiksi Paimiossa tehty ja Paimioon tarkoitettu salaatti voi kiertää Helsingissä olevan keskusvaraston kautta, Ulla-Maija Alitalo kertoo. Valtakunnallisten sopimusten omituiset seuraukset koskevat kuitenkin harvoin pieniä yrityksiä, sillä sopimusten täyttämiseen tarvitaan suuret volyymit.
Työ täyttää Alitalojen elämän kuutena päivänä viikossa. Loppuajan he käyttävät suuren puutarhatonttinsa hoitamiseen, omakotitalonsa laajennustyöhön ja yhdistystoimintaan. Ulla-Maija on mukana Paimion Yrittäjien hallituksessa ja yhdessä he ovat kuuluneet jo nelisenkymmentä vuotta jäsentensä henkiseen kasvuun keskittyvään kansainväliseen Odd Fellow -järjestöön.
![]() |
Tänään tehtaalla pilkottu salaatti on huomenna lautasella. Tuoretavara ei kestä pitkiä odotteluaikoja, Mikko ja Ulla-Maija Alitalo kertovat. |
![]() |
Vihannesala vaatii näppäriä sormia, sillä käsityötä tehdään paljon. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi