Yrittäjän koulutuksen verovähennyskelpoisuus

Firman piikkiin – tai sitten ei

Ihmisiä kannustetaan elinikäiseen oppimiseen: nykyisin keski-ikään ehtineillä kaksi tai kolme tutkintoa tai ammattia ei ole mikään harvinaisuus. Uudistua pitää tai jää kelkasta.

Tämä koskee tietenkin myös yrittäjiä. Yrittäjän on kuitenkin syytä olla erityisen tarkkana, jos hän aikoo kouluttautua yrityksensä rahoilla. Opinhaluiselle voi langeta iso jälkilasku, jos koulutuksen verovaikutuksista ei ota ennakkoon selvää - mitä voidaan vähentää omasta verotuksesta, mitä yrityksen?

Yritysverotuksen asiantuntija Marika Raittinen Varsinais-Suomen verotoimistosta toteaa, että koulutusmenojen vähennyskelpoisuudesta ei ole verolainsäädännössä nimenomaisia säännöksiä, joten asiaa ratkaistaessa on tukeuduttava yleisiin menon vähennyskelpoisuutta koskeviin säännöksiin sekä oikeuskäytäntöön.

- Elinkeinoverolain menon vähennyskelpoisuutta koskevan yleissäännöksen mukaan tulon hankkimisesta ja säilyttämisestä johtuneet menot voidaan vähentää. Sitä vastoin yrittäjän omaan henkilökohtaiseen talouteen kuuluvia menoja ei voida vähentää.

Perus- vai täydennyskoulutusta?

Oikeuskäytännössä vähennyskelpoisiksi on katsottu koulutusmenot, jotka ovat johtuneet henkilön työtehtävässä tarvittavan ammattitaidon ylläpitämisestä tai täydentämisestä. Peruskoulutuksesta ja ammattiin tähtäävästä koulutuksesta aiheutuneita menoja on oikeuskäytännössä yleensä pidetty elantomenoina ja siten verotuksessa vähennyskelvottomina.

Samoin tutkinnon suorittamiseen tähtäävästä koulutuksesta tai jatkokoulutuksesta aiheutuneet menot on eräitä poikkeustapauksia lukuun ottamatta katsottu vähennyskelvottomiksi.

- Yrittäjällä on tietyissä edellytyksissä mahdollisuus vähentää koulutuksesta aiheutuneita menoja verotuksessa. Mitään aukotonta listaa siitä, minkä koulutuksen menot ovat verotuksessa vähennyskelpoisia, ei voi esittää. Koulutusmenojen vähennyskelpoisuuteen vaikuttaa koulutuksen sisällön lisäksi sen liittyminen koulutukseen osallistuvan henkilön työtehtävään. Asia on ratkaistava tapauskohtaisesti, Raittinen selventää.

Selvitä ennakolta

Epäselvissä tilanteissa, ja erityisesti silloin, jos kysymyksessä on kallis koulutus, Raittinen suosittaa hakemaan koulutusmenojen verokohtelun selvittämiseksi Verohallinnolta sitovaa ennakkotietoa.

Kysymyksessä on elinkeinotulon verotusta koskeva ennakkotieto, jos kysytään ovatko koulutusmenot vähennyskelpoisia yritykselle. Ennakkotieto on maksullinen ja se maksaa 900 euroa.

Kustannus saattaa kuitenkin kannattaa. On helppoa tehdä erheellinen päätelmä jonkin omaa tilannetta vastaavan tapauksen pohjalta. Jokainen verotustilanne on kuitenkin aina yksilöllinen.

anneli.perkio@y-lehti.fi

Julkaistu 10/2011        
TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa