Verotuspäätökset usein tulkinnanvaraisia
Yrittäjän kouluttautuminen yrityksen laskuun voi olla vaikeaa. On usein varsin tulkinnallista, minkälaiset koulutusmenot voidaan hyväksyä verovähennyskelpoisiksi. Verotuspäätökset voivat jopa Korkeimpaan hallinto-oikeuteen joutuessaan kallistua suuntaan jos toiseenkin.
Varsinais-Suomen Yrittäjien yritysveroasiantuntija Mika Kankare Ernst&Young Oy:sta kertoo Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä vuodelta 2006, jossa äänestystuloksella 3-2 tuli yrittäjälle kielteinen päätös.
- Vieraan palveluksessa ollut kuorma-autonkuljettaja ryhtyi harjoittamaan yhdellä kuorma-autolla elinkeinotoimintaa. Hänen piti käydä tavaraliikenteen yrittäjäkurssi, jotta hän saisi liikenneluvan.
- Se katsottiin peruskoulutukseksi, joka ei ole verovähennyskelpoista kouluttautumista. Päätöksen mukaisesti opiskelun tarkoituksena ei pidetty yritystoiminnassa tarvittavien tietojen ja taitojen ylläpitämistä tai täydentämistä, vaan peruskoulutuksen saamista yritystoimintaa varten, Kankare selittää.
Mitä tästä sitten opitaan?
- En tiedä, voiko tästä tehdä mitään johtopäätöksiä Korkeimman hallinto-oikeuden linjasta, viittaa Kankare päätöksen täpärään äänestystulokseen.
Hieman vastaavassa tilanteessa vuonna 1999 Korkein hallinto-oikeus antoi myönteisen ratkaisun: autokoulun osakkaana ollut autokouluopettaja suoritti opetustoiminnasta vastaavan johtajan koulutusohjelman syystä että alan säännökset olivat muuttuneet, eikä yhtiö olisi voinut harjoittaa liiketoimintaa ilman tätä täydennyskoulutusta. Äänestystulos tosin oli jälleen 3-2.
Tapaukset osoittavat, että jopa Korkeimmassa hallinto-oikeudessa asiat eivät välttämättä ole yksiselitteisiä.
- Yksittäiset tapaukset ratkaistaan ottamalla huomioon paitsi koulutuksen sisältö kuin myös henkilön aiempi koulutus. On se kyllä ikävää, että asiat voivat olla näin hankalia. Yrittäjät kun usein haluavat selviä vastauksia, Mika Kankare pahoittelee.
Kouluttajan kommentti:
Yrittäjätutkinnon voi suorittaa ilman ongelmiakin
Edellisestä voisi vetää sen johtopäätöksen, että yrittäjäkoulutukset olisivat melkoisen harmaata aluetta verotuskäytännön suhteen.
Raision aikuiskoulutuskeskus Timalissa yrittäjän ammattitutkintoa varten tänä syksynä opiskelunsa aloittanut yrittäjäryhmä on onnellisen tietämätön koko ongelmasta. Puolet joukosta on oppisopimuskoulutuksessa, toisen puolen opiskelua tuetaan valtionosuusrahoituksella suoraan oppilaitokselle.
- Yrittäjätutkintoon tähtäävät koulutukset ovat tänä päivänä vahvasti yhteiskunnan tukemaa toimintaa ja yrittäjille itselleen käytännössä ilmaisia. Harva mikroyrittäjä lähtisi maksamaan koulutuksesta 5000 euroa omasta pussistaan, se on heille suuri raha, toteaa koulutuksen vetäjä Markku Moberg.
Eikä varsinkaan jos koulutusmenot eivät ole verovähennyskelpoisia, kuten tässä tapauksessa todennäköisesti asianlaita olisi.
![]() |
Yrittäjän ammattitutkintoa varten tänä syksynä Timalissa opiskelunsa aloittaneen ryhmän ei tarvitse edes miettiä koulutusmenojensa verotuskäytäntöjä: opiskelu on heille käytännössä lähes ilmaista. |
![]() |
On ikävää, ettei yrittäjille ole tarjota tässä mitään selviä vastauksia, Mika Kankare pahoittelee. |
anneli.perkio@y-lehti.fi