Kausiyrittäjänä auringossa

Turussa ravintolayrittäjänä toimineen Esa Sääskilahden lomamatka Espanjan aurinkorannikolle muuttui yrittäjän arjeksi.

Haave omasta ravintolasta etelän lämmössä oli kytenyt Airistolla tilausravintolaa pyörittäneen Sääskilahden mielessä jo pitkään.

- Kuulun niihin suomalaisiin, jotka ovat aina haaveilleet ulkomaille muutosta. Keväällä 2004 varasin lomamatkan Fuengirolaan Espanjaan parin työkuvioista tutun ystävän kanssa, joiden kanssa olin suunnitellut ravintolan perustamista jo pitkään. Vaikka kyseessä oli alun perin lomareissu, oli meidän tarkoitus myös kartoittaa tilannetta yrittäjän näkökulmasta.

Espanjassa ajatus omasta ravintolasta sai lisää tuulta alleen, vaikka lomamatka ei aurinkoisissa merkeissä sujunutkaan.

- Kävimme katsomassa useita tiloja, muttei mikään sytyttänyt täysin. Koko viikon vettä satoi myös kuin saavista kaatamalla ja siinä vaiheessa olin jo laittamassa pisteen koko touhulle Espanjan suhteen. Ihan viimeisinä päivinä pääsimme kuitenkin katsomaan liiketilaa, jonka jälkeen tiesimme, että se on nyt tässä. Siinä vaiheessa vesisadekaan ei enää harmittanut.

Tilan löytymisen jälkeen asiat sujuivat nopeasti ja marraskuussa Fuengirolassa vietettiin Witiksi ristityn ravintolan terassilla avajaisia. Ja tällä kertaa poutasäässä.

- Se, että kaikki meni loppujen lopuksi niin hienosti, oli paikallisen tilitoimiston ansiota. Jo alusta asti oli selvää, että lähestulkoon kieli- ja byrokratiaummikkoina tarvitsemme asiantuntijan apua ravintolan perustamiseen liittyvien asioiden kanssa. Esimerkiksi avausluvan hakeminen on Espanjassa yleensä hitaan puoleinen tapahtuma ja kaikki paperit sekä ravintolan varustus syynätään todella tarkkaan. Me saimme avausluvan kuitenkin melko nopeasti, kun olimme muistaneet hankkia ne viimeisimmätkin nestesaippualla täytettävät pumppupullot ja käytyä tulkin avustuksella hygieniapassitestin, Sääskilahti nauraa.

Oma osansa oli myös tarkalla suunnittelulla.

- Vaikka etenimme asiassa nopeasti, tiesimme jo alusta asti tarkkaan minkä tyyppisen ravintolan haluamme sisustuksesta ja ruokalistasta lähtien. Loppu olikin sitten luotettavien tukkujen etsintää ja liikesuhteiden solmimista. Tilitoimiston lisäksi meitä auttoi se, että yksi ravintolan osakkaista oli ollut aikoinaan Espanjassa ravintolassa harjoittelussa ja osasi hieman kieltä. Etelä-Espanjassa englannilla pärjää huonommin kuin elekielellä.

Kesät Suomessa

Ravintola Witi on ollut pystyssä nykyisellä paikallaan kahdeksan vuotta ilman suuria vastoinkäymisiä.

- Oikeastaan ainoat vastoinkäymiset sattuivat viime keväänä, kun ravintolaan tuli ensin vesivahinko ja pian sen jälkeen paikkaan murtauduttiin. Murrossa vorojen mukaan lähti kaikki ruokailuvälineistä pöytäliinoihin. Poliisin paikalle tuloa jouduimme espanjalaiseen tyyliin myös odottamaan melko pitkään. Onneksi näistä selvittiin ja vakuutusyhtiö korvasi vahingot ilman turhia taisteluja.

Ravintoloitsijat ovat saaneet kärsiä myös kateudesta.

- Viereisen ravintolan omistaja oli ilmeisesti mustasukkainen terassistamme ja teki siitä valituksen kaupungille. Lupamme olivat kuitenkin kunnossa, joten tästäkin selvisimme paperisodalla.

Normaali yrittäjän arki ei Sääskilahden mukaan ole Espanjassa kuitenkaan niin erilaista kuin moni luulee.

- Ihan samalla tavalla täällä joutuu töitä tekemään kuin Suomessakin. Moni tulee tänne lämpimään tosin vähän takki auki-asenteella ja pistää puljun pystyyn sen enempää suunnittelematta. Siinä ei kuitenkaan yleensä käy kovin hyvin. Vaikka täällä on talvisin paljon suomalaisia, ei liikeideaksi riitä pelkästään lihapullat ja muusi. Tällä hetkellä tilaa olisi esimerkiksi öiseen aikaan auki olevalle pientä purtavaa tarjoilevalle musiikkiravintolalle, Sääskilahti vinkkaa.

Witin asiaskunta koostuu niin vakioasiakkaista kuin turisteistakin, jotka ovat löytäneet perille puskaradion kautta.

- Täällä puskaradio on parasta mainontaa. Asiakkaat tykkäävät, että ruoan lisäksi ravintolassa saa höpöttää ja monista asiakkaista on tullut vuosien varrella myös ystäviä. Lämmön ja valon vaikutuksen huomaa selkeästi, sillä ihmiset ovat huomattavasti iloisempia täällä. Sama pätee tietenkin meihin työntekijöihin.

Alun perin ravintola oli auki ympäri vuoden, mutta kahden ensimmäisen kesän jälkeen päätettiin ravintola sulkea kesän ajaksi.

- Suurin osa suomalaisista on muuttolintuja, jotka viettävät kesät Suomessa. Toki täällä on kesäisin paljon suomalaisturisteja, mutta loppujen lopuksi ei ollut kannattavaa pitää paikkaa auki. Äitienpäivänä suuntaamme Suomeen, jossa työskentelemme puutarhayrityksessä sekä pitopalvelussa. Kun elämässä on vaihtelua, ei lomaa oikeastaan edes kaipaa, Sääskilahti toteaa.


Witin ideana on tarjota päivisin lounasta ja iltaisin ruokaa tarjoillaan a la carte-listalta. Lisäksi ravintolassa järjestetään lukuisia teemailtoja.





Julkaistu 10/2011        
Digipalvelu Aura Oy / DigiAura

Digipalvelu Aura Oy / DigiAura

Digiapu, Digihuolto, Digikauppa, Digitointi

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa