Mitä Yrittäjän päivä merkitsee sinulle
Yrittäjän päivää on vietetty vuodesta 1997 alkaen, ja päivä on Yrittäjän Päivä –säätiön anomuksesta merkitty almanakkaan.
Päivän tavoitteena on luoda positiivista kuvaa yrittämisestä ja saada nuoret kiinnostumaan yrittäjyydestä.
Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Hanna Munter toteaa painokkaasti, että yrittäjä on päivänsä ansainnut.
- Yrittäminen koskettaa jollain tapaa lähes jokaista suomalaista, ja monella on lähipiirissään yrittäjä, Munter sanoo.
Päivä ei ole virallinen liputuspäivä mutta tunnustettu juhlapäivä. Munterin mukaan yrittäjäjärjestössä on viime vuosina panostettu kiitettävästi päivän viettoon. Häntä harmittaa, että moni näkee yrittäjät napsimassa osinkoja ja ajelemassa hienoilla autoilla.
- Valtaosa meistä on pieniä toimijoita! Ei meidän oloissa mitään kadehtimista ole. Jopa 75 prosenttia tulouttaa tulonsa ansioverotuksen kautta, Munter napauttaa.
Harva tiedostaa, että yrittäjä ottaa aina riskin ja tällä riskillä elättää itsensä, perheensä ja työllistää muita. Yrittäjät ovat Suomen elinkeinoelämän kivijalka.
Päivä muiden joukossa
Nauvolainen Seppo Peussa sanoo, että on vain yrittäjä. Päivän vietto on mennyt ohi, kun enää harrastaa yrittämistä.
- Ei sillä tämmöiselle yli-ikäiselle ole merkitystä, Peussa hymyilee.
Mies on ansainnut elantonsa kalastajana, kalankasvattajana ja –jalostajana sekä omenan- ja varhaisperunan viljelijänä.
- Kyllä siitä varmaan jotain hyötyä olisi, varsinkin jos pääsisi juttelemaan muiden kanssa ja saamaan uusia ideoita. Saaristo on vähän kehitysaluetta, ja sitä juuttuu helposti touhuamaan omia töitään eikä tule muuta ajatelleeksi.
Yhteistyötä kannattaa tehdä
Paraislainen Tapani Johansson toteaa, ettei ole päivää noteerannut.
- Kyllä äitienpäivä on isompi juhla.
Johansson on yrittänyt vuosikymmenet, mutta järjestön jäsenenä hän on tuore tapaus. Yrittäjän päivälle hän ei näe suurta merkitystä, paitsi jos silloin tapaa toisia yrittäjiä ja vaihtaa ajatuksia.
- Yhteistyötä kannattaa tehdä toisten kanssa. Silloin pääsee itsekin helpommalla.
Hymistely pois ja epäkohtia ratkomaan
Vapaa toimittaja tuntuu joskus olevan kaksinkertainen kelmi: toimittajanketku ja yrittäjänretale. Ennakkoarvioista huolimatta olen raapinut elantoni kasaan yrittämällä kymmenen vuotta.
Kun ei ole putkiasentajan päivää tai kylmäkön päivää, mietin ensin, että mihin yrittäjä päivän tarvitsee. Tunnustan, että tajusin koko Yrittäjän päivän vasta kun sain sen juttuaiheeksi.
Toivon, että Yrittäjän päivänä pidettäisiin meteliä meistä suurimmasta mutta väheksityimmästä yrittäjäkaartista: yksinyrittäjistä, yksityisistä elinkeinon harjoittajista. Meistä jotka olemme lähteneet kokeilemaan rajojamme itsemme työllistäjinä ilman minkäänlaista suojaverkkoa.
Miksi meillä ei ole sosiaaliturvaa? Muistan, miltä tuntui asioida sosiaalitoimistossa kolmen lapsen yksinhuoltajana, yrittäjänä, jolla oli asunto- ja opintovelkaa. Täti totesi ykskantaan, että yrittäjällä on aina tuloja ja tarkoitti, että lähde käpyttelemään.
![]() |
Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Hanna Munter vakuuttaa, että yrittäjä on päivänsä ansainnut. Yrittäjien arjessa ei tosin ole kadehtimista. |
![]() |
Seppo Peussa on yrittänyt monta vuosikymmentä. Työ on vienyt miestä, eikä siinä sen kummemmin ole ehtinyt ajatella yrittäjyyden juhlimista. |
![]() |
Tapani Johansson vaikuttaa Stormälön Marinassa ja mökkikylässä. Yrittäjän päivän hän näkisi mieluiten kannustimena yhteistyöhön. |
anna-silja.suutarinen@y-lehti.fi