Perheyrityksellä on yli sadan vuoden historia
Honkasella halutaan osallistua alan arvostuksen nostamiseen
Turkulainen Kuljetusliike Honkanen & Co Oy valittiin tänä vuonna Länsi-Suomen vuoden kuljetusyritykseksi sekä kesäkuussa Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKALin valtakunnalliseksi vuoden kuljetusyritykseksi.
Yli sata vuotta toimineella yrityksellä on värikäs historia: tarkkaa perustamispäivämäärää ei ole selvillä, mutta toiminta on alkanut joko 1870- tai 1880-luvulla hevosilla. Ensimmäinen auto taloon hankittiin 1924, ja sen kantavuus oli huikeat tuhat kiloa.
1960- ja 1970-luvut olivat voimakkaan kasvun aikaa, ja vuonna 1982 yritys sai ostettua tontin sataman välittömästä läheisyydestä. Tällä hetkellä Honkanen työllistää 30 työntekijää perheenjäsenten pyörittäessä hallintoa ja taloutta. Mukana työssä on jo neljättä ja viidettä polvea perustaja Karl Mauritz Honkasen jälkikasvua.
Sitoutuminen tuo vastuun ja vapauden
Karl Mauritzin pojanpojantytär Satu Laaksonen toimii yhtiön toimitusjohtajana kumppaneinaan serkkunsa Jouni ja Jyrki Honkanen. Yritys liikennöi kotimaassa, ja ulkomaanliikenteen perävaunuja vetäviä ja kontteja kuljettavia keltaisesta väristä tunnettuja vetoautoja on liki 30. Yritys tarjoaa myös materiaalinkäsittely- ja jätteidenkuljetuspalveluja sekä toimitilavuokrausta.
Satu Laaksonen ja korjaamopäällikkö, autoinsinööri Jyrki Honkanen myöntävät tulleensa taloon kesätöihin ja jääneensä niille sijoilleen. Honkanen toteaa, että töihin on yleensä tullut hyvillä mielin, ja Laaksonen jatkaa sitoutumisen perheyritykseen olleen hyvä ratkaisu. Kauppatieteiden maisteriksi opiskellut Laaksonen tuli alun perin auttamaan edellistä toimitusjohtajaa, isäänsä Niilo Honkasta.
- Palkinnot lämmittävät totta kai mieltä, ja omat piirit ovat ne huomanneet, serkukset pohtivat.
Pyörät seis: katastrofi
Alan arvostuksessa on yrityksillä ja alan järjestöillä tekemistä. Jos kumipyörät eivät kulje, yhteiskunta ei toimi.
- Sehän olisi katastrofi: ei saataisi ruokaa eikä polttoainetta, jätteet jäisivät haisemaan, sairaankuljetukset ontuisivat. Yritysten varastot ovat nykyaikana suurimmaksi osaksi pyörien päällä, Laaksonen kuvailee.
Isoisä tosin totesi, että autot eivät koskaan korvaa hevosta. Hän oli myös sitä mieltä, että hevosten kanssa jäi vähän rahaakin kukkaroon, autot nielevät kaiken. Ja oli mutkan kautta ajatellen oikeassa – kuljetusala on pitkään kamppaillut kannattavuusongelmien kanssa. Laaksosen mielestä alamäki alkoi, kun liikenneluvissa siirryttiin tarveharkinnasta soveltuvuusharkintaan 1980-luvun lopulla: tällöin alalle tuli lukuisten uusien yrittäjien myötä ylikapasiteettia.
Henkilöstön vaihtuvuus on ollut pientä, ja osa on ollut talossa kymmeniä vuosia. 2014 voimaan astuva ammattipätevyysdirektiivi tosin ajaa konkaritkin uudestaan koulunpenkille.
- Viiden päivän koulutus alkaa meillä jo useilla olla kasassa, Laaksonen huomauttaa.
Laaksonen ja Honkanen odottavat joustoa tiukkaan ajo- ja lepoaikalainsäädäntöön ja valtiovallalta kannustimia kotimaisen työn arvostamiseen. Yritystä ei aiota kasvattaa, sen sijaan keskitytään pysymään mukavasti markkinoilla.
SKAL toteaa kuljetusliikkeen olleen aktiivinen erilaisissa kehitysprojekteissa. Yritykseen on esimerkiksi hankittu ensimmäinen Suomessa rakennettu viisiakselinen auto, ja yritys on ollut mukana kehittämässä laitetta, jolla voidaan purkaa jauhemaisia aineita bulk box-konteista.
![]() |
Satu Laaksonen ja Jyrki Honkanen jatkavat yli satavuotiaan perheyrityksen johdossa. |
![]() |
Jyrki Honkanen ja Satu Laaksonen kävivät jutustelemassa kuljettaja Ari Grönholmin kanssa. Hän tuli Raumalta ja jatkoi Luvialle. |
–a-ss