Sisustaminen alkaa tavaroiden karsimisella
Hyvin hoidettu näyteikkuna lisää myyntiä enemmän kuin mikään muu, sisustussuunnittelija Tuija Talvitie väittää.
– Vaihtuvat, kauniisti somistetut ikkunat ja valmiiksi kootut kokonaisuudet herättävät ihmisissä tarpeen ostaa. Ikkunasomistusten tiheä uusiminen antaa vireän ja aikaa seuraavan kuvan yrityksestä. Tavara liikkuu ja on siten aina uusinta uutta.
Uusikaupunkilainen Talvitie opettaa sisustussuunnittelua ammattioppilaitoksissa eri puolilla Satakuntaa ja Varsinais-Suomea sekä tekee sisustussuunnitelmia oman Talvitie Designinsa kautta. Hän on huomannut, että sisustamiseen ja suunnittelijan käyttöön suhtaudutaan rennommin kuin ennen ja elitistinen leima on pikkuhiljaa kadonnut. Osasyynä lienevät television sisustusohjelmat.
– Tosin ne antavat usein suunnittelijan työstä liian ruusuisen kuvan. Kaupoissa kiertely asiakkaan kanssa on vain pieni osa työtä, paljon enemmän aikaa kuluu piirtämiseen, mittaamiseen sekä kalusteiden kartoittamiseen.
Sisustaminen ei merkitse samaa kuin kaiken laittaminen uusiksi. Pienilläkin muutoksilla saadaan aikaan viihtyisiä kokonaisuuksia. Ensimmäinen askel onkin usein siivoaminen.
– Perusongelma kodeissa ja yrityksissäkin on se, että tavaraa on liikaa ja säilytystiloja vähän. Tavaroita, joita ei käytetä, voi ihan hyvin laittaa pois. Kaikkea ei tarvitse säilyttää. Kotonakin tulisi miettiä, pitääkö koko kynttilänjalkakokoelman olla yhtä aikaa esillä. Vaihtuvilla sommitelmilla saa uusittua helposti ilmettä ihan ilmaiseksi. Kulunut, mutta hyvä sanonta kuuluu; vähemmän on enemmän. Yrityksissä liiallinen tavaranpaljous ja kulkureittien ahtaus saa helposti aikaan varastomyymälätunnelman.
Opettele tuntemaan makusi
Vaikka julkisuus luo kuvaa raskaan sarjan sisustajista, joiden kodeissa ilme vaihtuu sesongin mukaan, todellisuus on toista.
– Ihmiset, jotka harrastavat sisustamista ja tuntevat makunsa, uusivat kotinsa kalusteita ehkä kymmenen, viidentoista vuoden välein. Sesongit eivät juuri vaikuta eikä niiden pitäisikään antaa vaikuttaa. Parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun miettii rauhassa mitä tarvitaan ja opettelee oman makunsa. Alkuun pääsee keräämällä kansioon kuvia sisustuksista ja tavaroista, jotka miellyttävät. Ja kun ostoksille lähdetään, ostetaan kuvien kaltaisia kalusteita, eikä niitä, jotka sattuvat olemaan tarjouksessa. Oman maun mukaan tehty sisustus kestää aikaa, Talvitie sanoo.
Suunnittelijalla itsellään on parhaillaan menossa oikea unelmien sisustusprojekti. Tuija ja Antti Talvitie ostivat Bonk-museon naapurissa sijaitsevan, taidetalo Ars Aarraksena tunnetun funkisrakennuksen keväällä. Rakennukseen kuuluu 250-neliöinen, vuonna 1934 rakennettu talo ja 1950-luvulla tehty uudisosa. Koko talo käy läpi täydellisen remontin, jossa muun muassa suora sähkölämmitys vaihtuu maalämpöön ja muovimatot ajan henkeen sopivaan tammiparkettiin.
– Kävimme täällä usein katsomassa taidenäyttelyitä ja haaveilimme, että talo olisi meidän. Kun se sitten tuli myyntiin, minulla olivat jo suunnitelmat sen suhteen valmiina.
![]() |
Tuija Talvitie on juuri muuttamassa unelmiensa kotiin. 1930-luvulla rakennetussa talossa on remontti kukkeimmassa vaiheissaan eli pahasti kesken. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi