Pienikin pärjää, kun ei kuuta kurkota
Vuoden 2010 Maskun kuntakohtainen yrittäjäpalkinto myönnettiin Maskulta Oy:lle, jonka yrittäjä Eija Leskinen perusti kohta 11 vuotta sitten Maskun Kauppakeskukseen.
- Alun perin olin menossa Myllyyn, mutta kun kuulin, että sinne tulisivat kaikki isot ketjut, päätinkin tulla tänne. Tämä on mukava paikka toimia, ja tässä on saanut itse määrätä aukioloaikansa, kiittää Leskinen.
Kultasepän koulutuksen saanut Eija Leskinen oli siihen asti ollut vieraan palveluksessa.
- Kupittaan Kullassa olen oppini saanut. Työskentelin Turussa useassakin yrityksessä, mutta 90-luvun lopulla ne työt alkoivat loppua. Se oli sellaista murrosaikaa meidän alalla. Moni kultasepänliike lopetti silloin toimintansa. Minä sitten päätin perustaa oman liikkeen, kun sain Maskun Osuuspankilta lupauksen lainasta. Kävin yrittäjäkurssinkin.
Maskulta työllistää yrittäjän itsensä lisäksi yhden osa-aikaisen myyjän, minkä lisäksi koko perhe on ollut joskus apuna loma- ja kiireaikoina. Itsensä työllistäminen olikin Leskisen tavoitteena yritystä perustettaessa.
- Kun ei ole kuuta kurkottanut, ei ole katajaankaan kapsahtanut. Asiakkaat ne ovat minut pystyssä pitäneet. Olen nöyrä ja kiitollinen kaikille, jotka täällä käyvät. On kiva, että varsinkin monet nuoret perheet ovat päättäneet käyttää oman kunnan palveluita.
Eija Leskinen selvästi viihtyy liikkeessään.
- Tykkään niin olla täällä, etten ole kauheasti edes lomia pitänyt. Kesäisin tosin pidämme lauantait suljettuna, minkä asiakkaat onneksi ymmärtävät. Ja onhan minulla tosi ihanat työkaverit tässä ihan lähellä, jotka auttavat jaksamaan.
Pientä pakettia
Kultasepän liikkeet ovat kärsineet viime vuosien kullan hinnan rajusta noususta. Maskulta Oy:ssäkin se on huomattu. Kaupaksi käyvän tavaran hinta on laskenut. Pientä pakettia saa tehdä paljon.
- Kultakoruista on siirrytty hopeaan ja vielä teräkseenkin, josta tehdään koruja miehille. Miesten koruja on tullut paljon lisää. Ja onneksi kellot ovat tulleet taas muotiin – muutama vuosi sitten niitä ei myyty juuri ollenkaan, Leskinen kertoo.
Liikkeestä löytyy myös kaikenlaista lahjatavaraa, niin kuin maaseutupaikassa kuuluu asiaan. Myös esimerkiksi palkintopokaalit ja niihin kaiverrukset saa Maskusta.
- Asiakkaat eivät ole oikeastaan vähentyneet, sillä ihmiset pitävät juhlia niin kuin ennenkin: kihla- ja vihkisormuksia tarvitaan aina, rippijuhliin, hääpäiville, syntymäpäiville ja valmistujaisiin tarvitaan edelleen lahjoja. Aina jonkinlaista jatkumoa on. Mutta kalliimpien sormusten kanssa ollaan kyllä nyt tarkkoina – minäkin yritän ostaa tavaraa varovaisesti, Eija Leskinen selittää.
Kalliimmat korut saa tilattua nopeasti, usein jo seuraavaksi päiväksi.
Maskulta suosii erityisesti suomalaisia koruvalmistajia, joiden valikoimat varsinkin vihkisormuksissa ovat erilaisia.
Naisyrittäjyys yhdistää
Eija Leskinen toimii aktiivisesti Maskun Yrittäjissä, jonka hallituksessa on ollut jo useita vuosia.
Omasta yrittäjäpalkinnostaan hän oli mielissään.
- Olin yllättynyt ja hämmentynyt siitä, että yksinyrittäjäkin huomioidaan. Toisaalta Maskun kuntakin palkitsi viime vuonna yksinyrittävän naisen. Olen siitä aika innoissani, sillä naisyrittäjyyttä olen aina halunnut tukea ja kannustaa. Hyvänä esimerkkinä naisyrittäjyydestä on Maskun Kauppakeskuksen kauppakäytävä, jonka yrittäjistä lähes kaikki ovat naisia.
![]() |
Eija Leskisen liikkeestä löytyy lahja kaikkiin tarkoituksiin. |
![]() |
Kellot ovat alkaneet käydä jälleen kaupaksi, Eija Leskinen iloitsee. |
anneli.perkio@y-lehti.fi