Vaaleihin valmistautuminen alkaa
Suomen Yrittäjät on tehnyt selkeän ja yksityiskohtaisen kunnallisvaalisuunnitelman, joka tähtää nostamaan yrittäjävaltuutettuja politiikan portaille. Jokaisen kunnan tulee lähivuosina panostaa seuraaviin kahteen seikkaan: omien verotulojen kasvattamiseen eli elinkeinopolitiikan tehostamiseen ja palvelutuotannon uudelleen järjestämiseen ts. ulkoistamiseen.
Vaalikampanjalla SY pyrkii vahvistamaan asemaansa valtakunnallisesti merkittävämpänä elinkeinoelämän järjestönä kasvattamalla yrittäjävaltuutettujen suhteellista osuutta, järjestön jäsenmäärää ja näkyvyyttä.
Periaatteena on tukea ehdokkaita käytännön keinoin. Muun muassa ehdokastietojen keräämistä varten luodaan yksi yhtenäinen sähköinen kanava, johon ehdokkaat voivat täyttää tietonsa, jotka ovat käytettävissä järjestön kaikilla kolmella portaalla.
SY tarjoaa tukivälineitä ja ideoita aluejärjestöjen ja paikallisyhdistysten tekemään työhön. Se tuottaa tästä syksystä alkaen yrittäjävaltuutetuille ja paikallisyhdistyksille säännöllisesti ilmestyvän uutiskirjeen ajankohtaisista kunta-asioista.
Vaalien tärkein rooli on paikallisyhdistyksillä. Niitä kannustetaan kartoittamaan jäsenistön näkemyksiä elinkeinopolitiikasta, laatimaan omat kärkitavoitteensa vaaleihin, kouluttamaan kuntansa ehdokkaita yrittäjyydestä sekä hankkimaan jäseneksi ne yrittäjäehdokkaat, jotka eivät vielä kuulu yhdistykseen.
Aluejärjestön tehtäviin kuuluu muun muassa alueellisten teemojen laatiminen sekä puolueiden piirijohdon tapaaminen. SY toteuttaa yhteistyökumppaneiden, aluejärjestöjen sekä mahdollisesti järjestäjäkaupunkien kanssa koko maan kattavan kiertueen.
Päävastuu alueellisten tapahtumien toteuttamisesta ja kustannuksista on aluejärjestöillä. SY panosta kunnallisvaalitoimenpiteisiin 60 000 euroa.
Yrittäjän ääni kuuluviin
- Vain osallistumalla voi vaikuttaa, olipa ehdokas tai äänestäjä, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom painottaa.
Kunnallisvaalit ovat paikallisvaalit, joissa paikallisten yrittäjäyhdistysten rooli korostuu yrittäjä- ja yrittäjähenkisten ehdokkaiden hakemisessa ja esille nostamisessa. Wibom kertoo, että yhdistykset ovat tehneet paikallisia kampanjoita ja tukeneet ehdokkaita esimerkiksi mainonnassa.
- He voivat tuoda myös järjestön vaaliteemoja esille, ja kaikki tämä työ on samalla jäsenhankintatyötä, Wibom jatkaa.
Suomen Yrittäjien kunnallisvaaliohjelma on toimitusjohtajan mukaan varsin seikkaperäinen ja jopa dynaaminen. Ohjelma jää hyviksi aikeiksi paperille, ellei vaalityöhön löydy aktiivisia. Hän korostaa aktiivisuuden olevan avain kaikkeen:
- Vaalit ovat järjestömme ensisijaisia aiheita ensi vuonna. Että yrittäjän ääni nousisi kuuluville, tarvitaan yrittäjiä ja yrittäjähenkisiä ihmisiä valtuustoihin ja lautakuntiin. Niin päästään vaikuttamaan esimerkiksi kuntien palvelumurrokseen ja hankintakysymyksiin. Myös kuntien päätösten yritysvaikutusten arviointi koskee meitä kaikkia.
Politiikkaan lähteminen antaa uuden verkoston
Tomi Kurkilahti edustaa Vihreitä Kaarinan kaupunginvaltuustossa ja kaavoitus- ja rakennuslautakunnassa. Kysymykseen todellisista vaikutusmahdollisuuksista hän vastaa, että kyllä sitä rattia pystyy kääntämään ja tekemään ainakin loivia kurveja.
- Yrityksillä ja yrittäjillä on aina jokin kotipaikka, jolloin olosuhteet kunnassa, logistiset asiat ja työvoiman saatavuus vaikuttavat omaankin yrittämiseen. Kunta luo edellytyksiä, joihin voi yrittää vaikuttaa, Kurkilahti tiivistää motiiveja lähteä ehdokkaaksi kunnallisvaaleihin.
Kunnan vetovoimaisuus vaikuttaa myös työvoiman saatavuuteen ja viihtyvyyteen. Rakennusasioissa kunta on kumppani, jonka kanssa yhteistyön pitäisi olla jouhevaa ja turhan byrokratian välttäminen istuu monen yrittäjän intresseihin.
Vaikka aika on rajallista ja monen aika tuntuu olevan kortilla, Kurkilahti näkee politiikan kanavana verkostoitumiseen, ja siinä toimiminen auttaa ymmärtämään julkishallinnon toimintaa paremmin.
Nyt töihin rakentamaan Suomea
Keskustan varapuheenjohtaja Timo Kaunisto on juuri muuttanut Laitilasta kotipaikalleen Alastarolle. Kauniston mielestä nyt eletään mielenkiintoista aikaa maan historiassa. Mutta kaiken toiminnan keskittämistä kaupunkikeskuksiin hän ei ymmärrä.
- Sen takia nyt on käytävä vastaiskuun! Yrittäjien panos tulevaisuuden Suomen rakentamisen kannalta on erittäin tärkeä, maamme elinvoima lähtee yrittäjyydestä ja perheyrittäjyydestä.
Se, että kehitetään pelkkiä kaupunkikeskuksia, ei lupaa hyvää maalle eikä yrittäjille, joiden toimintaedellytyksiä keskittäminen kaventaa. Kaunisto painottaa, ettei se ole etu itse kaupunkikeskuksillekaan, joiden oletetaan säteilevän hyvinvointia maaseudulle.
- Nyt tarvitaan käytännön ammattilaisia mukaan suunnittelemaan, miten rakennetaan ja ylläpidetään palveluita kuntalaisille.
Peltoa muokkaamasta tavoitettu Kaunisto muistuttaa, että parhaiten asioista saa kuvan ja näkökulman lähtemällä itse mukaan politiikkaan, ja haastamalla toiset tarkastelemaan omia kantojaan.
- Aikaakin varmasti löytyy. Valtuusto ja omassa ryhmässä työskentely on kyllä sovitettavissa yrittämiseen ja perhe-elämään. Oman ajan uhraamista liioitellaan kovin innokkaasti.
Yrittäjien vahvoja näkemyksiä tarvitaan
Yrittäjävaltuutettu, toimitusjohtaja Pirkko Keskinen on toista kautta mukana politiikassa. Hän sanoo, että yrittäjiä huudetaan hätiin niukkuutta jaettaessa, sillä hyvien palvelujen takaaminen pienillä resursseilla on tyypillistä yrittäjän arkea.
- Yrittäjillä on vahvoja mielipiteitä erityisesti kuntien toimintaa koskien. Kannattaa lähteä mukaan muuttamaan asioita, eikä jäädä vain arvostelemaan kotiin! Keskinen kehottaa.
Taloudellisetkin päätökset tehdään ideologisista periaatteista käsin, ja tässä kohti esimerkiksi Turku tarvitsee Keskisen mukaan yrittäjiä. Yrittäjämäinen ajattelu ei ole kiinni poliittisesta puolueesta tai kannasta, ja Keskinen näkee mielellään yrittäjiä eri puolueissa.
- Olemme tavallisia työtä tekeviä ihmisiä, joille on ominaista halki, poikki ja pinoon –ajattelu. Jos haluaa omalta osaltaan tehdä maailmaa paremmaksi, suostu ehdokkaaksi.
Ensimmäinen kausi tahtoo mennä harjoitellessa politiikan kiemuroita. Ajan ja voimavarojen rajallisuus jarruttaa hyppäystä poliittisille tantereille. Keskinen sanoo, että senioriyrittäjillä on enemmän aikaa, kokemusta ja näkemystä. Eivätkä he yleensä osaa olla tekemättä mitään.
- Itse lähdin mukaan hieman liian myöhään, Keskinen pohtii.
Turun kaupunginhallituksen jäsenenä istuva Keskinen muistuttaa, että yrittäjätkin sokeutuvat helposti omille ympyröilleen. Politiikka on oivallinen tapa laajentaa näkökulmaa.
- Kun sinulla on paljon energiaa ja hyvä terveys, voit käyttää niitä yhteiseksi hyväksi, hän kannustaa.
![]() |
Aikaakin varmasti löytyy. Valtuusto ja omassa ryhmässä työskentely on kyllä sovitettavissa yrittämiseen ja perhe-elämään. Oman ajan uhraamista liioitellaan kovin innokkaasti, huomauttaa Timo Kaunisto. |
![]() |
- Yrittäjillä on vahvoja mielipiteitä erityisesti kuntien toimintaa koskien. Kannattaa lähteä mukaan muuttamaan asioita, eikä jäädä vain arvostelemaan kotiin! yrittäjävaltuutettu Pirkko Keskinen kehottaa. |
anna-silja.suutarinen@y-lehti.fi