Ympäristötekokilpailu 2011 ratkesi
Salossa toimiva Finnfoam ja raisiolainen Hak-Metal Oy voittivat tämän vuoden Ympäristöteko-kilpailun. Molemmissa yrityksissä on päästy merkittäviin energiansäästöihin uusilla, ympäristöystävällisillä ratkaisuilla. Valonian, Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Viestintäharju Oy:n järjestämän kilpailun teemana oli tänä vuonna energiatehokkuus.
Finnfoam vaihtoi ledeihin
400 watin monimetallilamppujen ja hehkulamppujen korvaaminen led-valoilla tuo salolaiselle Finnfoamille jopa 250 000 kilowattitunnin säästön sähkönkulutukseen vuodessa. Rahassa mitattuna se on noin 25 000 euroa.
– Korvasimme 120 lamppua led-valoilla puolitoista vuotta sitten. Investointi maksoi lähes 70 000 euroa, josta 25 prosenttia saimme ympäristötukena Ely-keskukselta, toimitusjohtaja Henri Nieminen kertoo.
Vanhat lamput eivät päätyneet kaatopaikalle, ne vietiin Liettuaan avattuun uuteen tehtaaseen. Siellä lamppuja voidaan käyttää varastotiloissa, joissa laki edellyttää valaisimet, vaikka niitä ei juuri tarvita. Liettuassakin muu valaistus hoidetaan ledeillä.
Rakennuseristeitä valmistavassa Finnfoamissa energiansäästö ja ympäristökysymykset ovat esillä koko ajan. EU edellyttää, että vuonna 2020 kaikki uudisrakennukset ovat niin sanottuja nollaenergiataloja.
– Olemme juuri tuomassa markkinoille nollaenergiaeristeen. Passiivi-nollaenergia taloeriste F-29 on homehtumaton polystyreenieriste, joka on tänä vuonna ollut koekäytössä muutamissa kohteissa. Sen homehtumattomuus testattiin VTT:llä, jossa eristettä liotettiin homekylvyssä kaksi kuukautta, Nieminen kertoo.
– Hyvä lämmöneristys on parempi sijoitus kuin se, että laittaisi rahat pankkiin. Sanonkin, että eläkesäästöt kannattaa nyt sukanvarren sijasta laittaa vaippaan, Nieminen vitsailee.
Finnfoam työllistää Suomessa ja Liettuassa yhteensä noin 60 työntekijää. Yhtiön liikevaihto on yli 50 miljoonaa euroa vuodessa. Yrityksen juuret ovat vuodessa 1971, jolloin nykyinen kiinteistöneuvos ja hallituksen puheenjohtaja Jorma J. Nieminen ryhtyi valmistamaan styroksista putkikouruja omatekoisella laitteella. Finnfoam perustettiin 1982.
![]() |
Eristeen valmistusprosessissa syntyvä energia käytetään lämmitykseen ja jätepalat kierrätetään uusiokäyttöön. Vieläpä temperaöljykin suodatetaan ja käytetään uudestaan. Olemme koko 2000-luvun alun tehostaneet energiankäyttöä. Nyt tuotamme 56 prosenttia enemmän samalla energialla kuin 10 vuotta sitten, Henri Nieminen kertoo. |
pirkko.varjo@y-lehti.fi