Telakalla alkoi uusi aika
Saksalaisen TUI Cruisesin risteilijätilaus otettiin Varsinais-Suomessa vastaan helpotuksesta huokaisten. STX:n Turun telakan johtaja Jari Anttila näkee asian kuitenkin laajemmin.
- Kyllä tämä tilaus on merkittävä koko Suomen telakkateollisuudelle. Ilman sitä volyymit olisivat pudonneet todella alas, mutta nyt meillä on taas mahdollisuus kehittää toimintoja, Anttila toteaa.
Uuden risteilijätilauksen saaminen aivan uudelta asiakkaalta oli kova koitos. Ja monen tekijän summa.
- Olemme tehneet paljon työtä kilpailukykymme eteen, mutta uskon että meillä oli myös esittää sellainen teknologinen konsepti, jota voidaan kehittää tilaajan kanssa yhdessä. Kun saimme vielä kokonaispakettiin hyvän rahoitustuen Finnveralta, niin se oli siinä, Anttila miettii.
TUI Cruises on suhteellisen uusi tekijä risteilybisneksessä.
- Olemme erittäin tyytyväisiä, että saamme rakentaa ensimmäisen uudisrakennuksen tällaiselle dynaamiselle ja kasvavalle yhtiölle. Uskomme, että tästä voi tulla erittäin hyvä ja pitkä yhteistyö, Jari Anttila sanoo - vaikka ei juuri nyt suostukaan arvioimaan, toteutuuko optio toisestakin risteilijästä.
Tilauksessa oli hyvin määritelty, millainen laiva tulee olemaan. Teknologialtaan se edustaa modernia energiatehokkuus- ja ympäristöajattelua, ja tyyliltään ehkä hieman erilaista ajattelua kuin amerikkalaisille varustamoille tehdyt risteilijät.
Uuden laivan perussuunnitteluvaihe on nyt aloitettu.
- Seuraavaksi tullaan tekemään hankintoja laite- ja materiaali- sekä kokonaistoimituksissa. Osa valinnoista tulee vastaan nopeastikin, osa vasta ensi vuoden puolella. Prosessi on varsin pitkä, sanoo telakanjohtaja.
Turun telakan alihankkijaverkostolla on nyt siis mahdollisuus jälleen päästä laivanrakennukseen kiinni, mutta vaikka se ei tämän laivan kohdalla onnistuisikaan, tulevaisuus näyttää kuitenkin paljon valoisammalta. Viking Linen tekniikaltaan edistyksellisen risteilylautan työt alkoivat syyskuussa ja siihenkin liittyy toisen laivan optio.
Hyvä uutinen oli myös merkittävä asuinmoduulitilaus norjalaiselle öljyteollisuudelle.
- Olemme tehneet pitkään töitä offshore-puolen avaamiseksi, ja se on valittu myös yhdeksi painopistealueeksemme. Hienoa, että nyt saatiin pää auki siinäkin, Jari Anttila iloitsee.
Alihankkijaverkosto odottaa töitä
Alastarolaisen Topmec Oy:n toimitusjohtaja Vesa Jauhiaisen mielestä risteilijätilaus oli positiivinen uutinen koko alihankkijaketjulle.
- Se herätti toivoa, sillä näitä töitä ei ole vähään aikaan ollut.
Topmec on ollut telakan alihankkijana yhtäjaksoisesti vuodesta 1997. Aivan alkuun yritys teki telakalla myös terästöitä, mutta viime vuodet pelkästään sisustustöitä.
Viimeisimmässä Allure of the Seas –laivassa se teki matkustajahyttien asennustyön 1099 hytin alueella, mikä oli vähän alle puolet koko hyttikapasiteetista.
- Laivasisustus muodostaa, vähän vuodesta riippuen, noin 20-30 prosenttia liikevaihdostamme. Sen lisäksi meillä on vanhastaan konepajateollisuutta, päätuotteita ovat erilaiset teollisuuden kuljettimet ja kuljetinsillat, Jauhiainen kertoo.
Vaikka laivateollisuuden menestys ei olekaan siis ihan kohtalonkysymys Topmecille, niin on sillä silti merkitystä.
- Kyllä me toivomme pääsevämme vielä hyttihommiin kiinni, toimitusjohtaja tiivistää.
![]() |
Allure of the Seas –laivaan Topmec Oy teki matkustajahyttien asennustyön 1099 hytin alueella, mikä oli lähes puolet sen koko hyttikapasiteetista. |
anneli.perkio@y-lehti.fi