Uunikin voi olla hybridi

Lähes kaikkiin uusiin taloihin halutaan nykyään puilla lämpiävä takkauuni. Samalla, kun puulämmityksen suosio kasvaa, etsitään tehokkaampia ja ympäristöystävällisempiä tapoja lämmittää uuneja. Uusinta uutta alalla edustaa Warma-Uunien valmistama hybridiuuni, jossa voidaan klapin lisäksi polttaa biomassasta valmistettuja pellettejä. Uusikaupunkilainen Warma-Uunit on mukana kehittämässä uutta tekniikkaa. Marraskuun alussa yritys julkisti hybriditulisijan jatkohankkeena syntyneet Puupihi-tulipesän, joka minimoi lämmittämiseen tarvittavan puu- tai pellettimäärän.

– Osallistumme kansainväliseen FutureBioTec-hankkeeseen, jonka tarkoituksena on kehittää vähäpäästöisiä biomassan polttolaitteita. Taustalla on EU:n tavoite leikata 20 prosenttia kasvihuonekaasuista vuoteen 2020 mennessä. Suomesta hankkeessa ovat mukana myös Itä-Suomen Yliopisto ja Tekes. Tavoitteena on lisäksi kehittää käyttöohje tulisijoille mahdollisimman pienten päästöjen takaamiseksi. Puupihi-tulipesän tehokkuus perustuu sen kaksoispolton mahdollistavaan rakenteeseen, jonka ansiosta puusta vapautuvat palamattomat kaasut sytytetään tulipesän yläosassa uudelleen, Warma-Uunit Oy:n toimitusjohtaja Vesa Salminen kertoo.

Oikea polttotekniikka pidentää uunin käyttöikää, säästää puita ja vähentää haitallisia päästöjä.

– Nykyään ihmiset ovat kiinnostuneita saamaan opastusta tulisijan oikeasta käytöstä. Me olemme nyt järjestäneet kaksi kertaa polttokurssit ja molemmat illat olivat täynnä, Salminen kertoo. Uunin ostajille uunin toimintaa ja oikeaa polttamista opetetaan havainnollisen tietokoneohjelman avulla.

Uudet määräykset kiristävät markkinoita

Tulisijamarkkinat ovat parhaillaan muutoksen kourissa ensi vuonna voimaan astuvien uusien päästöjä ja hyötysuhteita koskevien määräysten takia. Tämän hetkisen tiedon mukaan ensi vuoden heinäkuusta alkaen kaikki uudet tulisijat tulee testata ja varustaa CE-merkinnällä.

– Olemme valmistautuneet tuleviin testeihin hyvissä ajoin, joten meille tästä ei koidu ongelmia, Salminen toteaa.

Vesa ja Kirsti Salmisen omistama Warma-Uunit sai viime vuonna Uudenkaupungin Vuoden Yrittäjä –palkinnon. Vesa Salminen aloitti muurarina 1979 ja perusti oman yrityksen 1996. Uunien valmistus alkoi Pyhämaassa 1999 ja 2008 uunituotanto siirtyi vuotta aiemmin perustetulle Warma-Uunit Oy:lle. Samalla kaikki toiminta valutuotantoa lukuun ottamatta siirrettiin Uuteenkaupunkiin. Tehtaan valmistuskapasiteetti on 500–1000 uunia vuodessa. Yrityksellä on myös oma kaakelitehdas. Yritys työllistää yhteensä 19 ihmistä ja sillä on jälleenmyyjiä parillakymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea.


Paras tapa lämmittää takkauuni on polttaa 2-3 pientä pesällistä kuivia puita. Puut sytytetään mieluiten päältä, Vesa Salminen (vas.) ja Ville Vuorinen opastavat.



Kaikille uunin ostajille annetaan tarvittaessa perusteellinen opastus uunin toiminnasta ja oikeasta polttotekniikasta. Samaa ohjelmaa on käytetty myös yleisölle järjestetyillä polttokursseilla, Vesa Salminen kertoo.


Julkaistu 11/2011        
Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Viikon luetuimmat uutiset

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa