Termit selviksi:
SYY eli Suomen Yhteiskunnallisten Yrittäjien Yhdistys:
Yhteiskunnallinen yrittäjä pyrkii rakentamansa liiketoiminnan avulla ratkaisemaan yhteiskunnallisia ongelmia. Toiminta on aina arvopohjaista ja pyrkii yhteisöllisyyden kautta yhteiseen hyvään. Menestystä mitataan ensisijaisesti sillä, kuinka hyvin ratkaisut korjaavat vallalla olevia yhteiskunnallisia haasteita.
Wikipedia:
Yhteiskunnallinen yritys on liiketoimintamalli, jonka tavoitteet ovat yhteiskunnallisia tai ympäristöllisiä. Yhteiskunnallinen yritys tavoittelee voittoa, mutta suurin osa voitosta käytetään yrityksen tavoitteiden saavuttamiseksi joko itse yrityksessä tai lähiyhteisössä (Britannian hallituksen poliittinen määritelmä).
Sosiaalinen yritys
VATES-säätiö:
Sosiaalinen yritys toimii kuin mikä tahansa yritys samoilla markkinoilla ja toimialoilla, samoja ehtoja noudattaen kuin muutkin yritykset. Mutta se harjoittaa vajaakuntoisten ja pitkäaikaistyöttömien henkilöiden työllistämistä ja siihen liittyviä erityisiä tukitoimia.
Sosiaalisen yrityksen toiminta pohjautuu lakiin. Työntekijöistä vähintään 30 prosenttia on vajaakuntoisia tai vajaakuntoisia sekä pitkäaikaistyöttömiä. Vähintään yhden työntekijän on oltava vajaakuntoinen.
Yrittäjää itseään tai yrityksessä määräävässä asemassa olevaa henkilöä ei lasketa kiintiöön.
Työ- ja elinkeinoministeriö ylläpitää sosiaalisten yritysten rekisteriä.
Vastuullinen yrittäjyys
Euroopan komissio:
Termi ”vastuullinen yrittäjyys” on vapaaehtoista yhteiskunnallisten ja ekologisten arvojen yhdistämistä osaksi liiketoimintastrategiaa. Samalla kun palvellaan asiakkaita, huomioidaan myös muut ihmisryhmät kuten työntekijät, tavarantoimittajat, paikallisyhteisöt jne. Yhteiskunnan huomioonottamisesta ja ympäristöasioiden hyvästä hallinnasta on yritykselle hyötyä heti ja toiminta antaa hyviä eväitä myös tulevaisuuden kilpailukykyä ajatellen.
Yhteiskunta- ja yritysvastuu
Työ- ja elinkeinoministeriö:
Yhteiskunta- ja yritysvastuu tarkoittaa parhaimmillaan julkisen vallan ja hallinnon sekä yritysten ja muiden työyhteisöjen vastuullisia toiminta- ja tuotantotapoja ja niiden edistämistä.